Новини

04 Березень 16:24
Зробімо наше місто чистішим та зеленішим разом!
Зробімо наше місто чистішим та зеленішим разом!

Щороку у Вінницькій області на початку весни проводиться акція з благоустрою та санітарної очистки території населених пунктів "За чисте довкілля".

Основна мета заходу - покращення стану довкілля, благоустрій населених пунктів області, створення нових лісових насаджень, очищення водних джерел, збереження природно-заповідних об’єктів, упорядкування сміттєзвалищ, поліпшення естетичного та санітарного стану прибудинкових територій і об’єктів масового перебування та відпочинку населення.

До таких екологічних акцій може приєднатись кожен свідомий громадяднин: прибрати територію; висадити квіти, кущі, дерева у власному дворику або біля під’їзду будинку. І, у такий спосіб, донести усім мешканцям як важливо підтримувати чистоту та проводити озеленення територій.

Якщо 30-35 років тому в Україні практично не було пластикового пакування, то сьогодення змінило цю ситуацію докорінним образом. Майже всі продукти мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів, що призводить до зростання кількості побутового сміття. Люди, незважаючи на небезпеку, скидають їх до лісів, посадок, ярів, балок.

Найбільше несанкціонованих звалищ утворюється у приватному секторі, де через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів щорічно утворюються стихійні звалища, які є серйозним джерелом повітряного і водного забруднення. Жоден із таких пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином.

Продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Дослідження якості питної води в області за минулий рік виявили високі відсотки її невідповідності по різних показниках. Питна вода з джерел децентралізованого водопостачання (криниць) у 2019 році не відповідала вимогам по санітарно-хімічних показниках до 66 %, по мікробіологічних показниках - до 72 %.

На стихійних звалищах температура гниття сміття подекуди настільки висока, що часто призводить до їх займання, у повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. При тлінні поліетиленового пакету у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук, шкідливих для нашого здоров’я.

Крім того, такі смітники є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як: лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума тощо.

Варто зазначити, що всі відходи є об’єктом права власності, а відповідно до положень Цивільного кодексу, власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. Відтак, відповідно до Закону України "Про відходи", забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини. Викидання сміття у місцях, не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність.

Офіційцні місця, які призначені для захоронення відходів, називаються полігонами. Полігони запроектовані так, щоб запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище та відповідати санітарно-гігієнічним і екологічним нормам.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає мешканців навести лад в своїх помешканнях, дворах, прибудинкових територіях тощо! Зробімо наш край найчистішим та найзеленішим разом! 

 

Записатись
Подати скаргу