Новини

28 Березень 12:17
Як попередити отруєння нітратами
Як попередити отруєння нітратами

Нітрати (солі азотної кислоти) - найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є, перш за все, азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, промисловість тощо.

Потрапляння нітратів до організму людини можливе через:

  • овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються в чорній редьці, буряку, салаті та зелені);
  • м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
  • сири;
  • воду (особливо через системи забезпечення населення водою із відкритих водойм).

Існує думка, що вода зі свердловини або колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти - в ґрунтові води, з яких - в свердловини і колодязі. Високий рівень нітратів у воді часто викликаний стоком добрив з сільськогосподарських угідь та промислових підприємств. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт в процесі метаболізму утворює нітрати, нітрозоаміни і нітрозоаміди. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.

Так, відповідно до результатів лабораторних досліджень рослинної продукції на вміст нітратів, наданих державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, на ринках м. Вінниці в період з 23 по 29 лютого 2024 року проведено дослідження: овочів - 394, фруктів - 85, баштанних культур - 0. Позитивних випадків щодо перевищення вмісту нітратів не виявлено.

До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться: морква, буряк, редька, редис, салат, шпинат, селера, петрушка та інша городня зелень. До середньонітратних (від 180 до 700 мг/кг) - картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних (до 180 мг/кг) - фрукти і ягоди.

Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність накопичувати нітрати: морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряк сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томат сортів "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж". Доведено, що залежно від сімейства рослин, вміст нітратів коливається в десятки разів, а в залежності від сорту — у 2–3 рази. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізня.

Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії - метгемоглобінемію, захворювання, яке в найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).

Ознаки гострого отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. Надання першої невідкладної допомоги пришвидшить одужання.

Перед вживанням високонітратної їжі можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати на кілограм продуктів 2-3 драже вітаміну С, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню N-нітрозодінетиламіну.

Також знизити вміст нітратів у продуктах можливо в процесі приготування: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні відбувається руйнація сполук нітратів, тому під час приготування ранніх овочів не слід закривати кришку каструлі.

Спеціалісти Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігають:

  • не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;
  • з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;
  • при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
  • перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;
  • обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки;
  • для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;
  • дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.
Записатись
Подати скаргу