Новини

11 Січень 09:58
В Україні набрали чинності нові правила маркування пачок сигарет!
В Україні набрали чинності нові правила маркування пачок сигарет!

З 11 січня 2024 року в Україні набули чинності нові норми маркування пачок тютюнових виробів. Це є важливим етапом імплементації директиви Єврокомісії 2014/40/ЄС, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Йдеться про розміщення оновлених графічних та текстових зображень медичних попереджень на упаковках з сигаретами, які відтепер займатимуть 65% площі пачки. Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів.

Нагадаємо, що з 11 липня 2023 року в Україні діє комплексний антитютюновий Закон №1978, норми якого базуються на положеннях Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння у Європейському Союзі.

Згідно з основними положеннями директиви №2014/40/ЄС, які впроваджує цей Закон:

  • в країні заборонені ароматизовані сигарети і тютюн для самокруток;
  • на упаковках із сигаретами має бути медичне попередження, що становить 65% від площі пачки;
  • на електронних сигаретах та рідинах, заправних контейнерах, на бездимних тютюнових виробах також мають бути медичні попередження для споживачів;
  • виробники мають надавати до Держпродспоживслужби інформацію про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах;
  • реклама та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, а також тютюнових виробів повністю заборонена.

 

 

 

Записатись
Подати скаргу