Новини

09 Квітень 11:47
Основні правила використання пестицидів та методи запобігання отруєнню бджіл
Основні правила використання пестицидів та методи запобігання отруєнню бджіл

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу суб’єктів господарювання усіх форм власності, власників приватних садиб та пасічників: з початком цвітіння різнотрав’я, плодових та дикорослих дерев, ріпаку - підвищується небезпека отруєння медоносних бджіл, які проводять в цей час медозбір на квітучих рослинах.

Основною причиною ураження бджіл є порушення вимог нормативно-правових актів у сфері застосування засобів захисту рослин, а також ігнорування пасічниками особливостей застосування пестицидів на сільськогосподарських  угіддях та у приватних господарствах.

 

 

Основними методами запобігання отруєнню бджіл є:

  • недопущення обробітку пестицидами квітучих рослин;
  • завчасне попередження сільських рад, пасічників та населення про обробіток сільськогосподарських угідь пестицидами;
  • проведення обробітків сільськогосподарських  угідь пестицидами лише у години, коли повністю відсутній літ бджіл;
  • інформування пасічниками суб’єктів господарювання про вивезення (перевезення) своїх пасік у місця, які межують із сільськогосподарськими угіддями, на яких проводиться використання пестицидів;
  • врахування пасічниками особливостей застосування засобів захисту рослин як господарниками, так і громадянами на присадибних земельних ділянках.

Взаємоповага між господарем земельних угідь, які використовують засоби захисту рослин, та бджолярем, врахування ними інтересів один одного є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області постійно ведуть роз’яснювальну роботу серед населення та суб’єктів господарювання щодо порядку безпечного застосування пестицидів та недопущення негативних явищ при поводженні з ними.

 

Записатись
Подати скаргу