З кожним днем на полицях магазинів та супермаркетів з’являється дедалі більше виробників продуктів харчування, зокрема молочної продукції. Але як обрати дійсно якісні продукти серед такого розмаїття товарів і на що варто звертати увагу в першу чергу?
Перед тим, як відправитись до магазину, запам’ятайте декілька правил, які поширюються на всі молочні продукти:
- Продукти з молока називаються: сметана, сир кисломолочний, сир твердий, а не сметанковий чи сирний продукт;
- Уникайте позначки "молоковмісний продукт", в таких продуктах частина молочного жиру може бути замінена рослинним;
- Не купуйте знежирені молочні продукти, вони не принесуть користь, тому що кальцій не засвоюється без вітаміну D, який містять молочні жири.
Молоко
Спочатку необхідно визначитись, яке молоко слід обрати: пастеризоване чи ультрапастеризоване?
Пастеризоване молоко прогрівається за температури 70-75°C, що забезпечує збереження корисних властивостей молока та знищує шкідливі бактерії. Таке молоко потрібно зберігати у холодильнику, скисає воно через 5-10 діб
Ультрапастеризоване молоко нагрівають до температури 150°C, завдяки чому термін придатності молока стає більшим, але користі від нього менше. Таке молоко можна зберігати в закритій упаковці без холодильника, тому це ідеальний варіант для того, щоб брати з собою.
Коли ви визначились з видом молока, слід звернути увагу на склад. Молоко складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів (A, D, B1, B2, B12) і мікроелементів (кальцій, магній, калій). Якщо ви бачите на етикетці незрозумілі компоненти – уникайте покупки такого продукту.
Масло
Уважно читайте етикетку при виборі масла: справжнє масло – це вершки.
Якість масла не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження.
Сметана
Для того, щоб обрати якісну сметану, слід пам’ятати: якщо у сметані з жирністю 15-20% стоїть ложка – у неї могли додавати згущувачі.
Для того, щоб перевірити "молочність" сметани, потрібно розчинити її в окропі: що більше згорнеться білку, то "молочніша" сметана.
Сир
При виборі сиру звертайте увагу на його колір та консистенцію.
Сир повинен бути однорідного кольору з жовтуватим відтінком, якщо сир яскраво-жовтого кольору – швидше за все, до складу входять барвники. Консистенція сиру має бути еластичною, сир не повинен кришитися.
Обирайте сир без Е252 – калійної селітри у складі, яка є канцерогеном.
Йогурт
Уникайте у складі йогурту позначки Е407 – стабілізатору у продуктах з фруктовим наповнювачем для придання кремової консистенції.
Також, обирайте йогурти з меншим вмістом Е210 – бензойної кислоти, оскільки великий вміст бензойної кислоти може свідчити про неякісне молоко з якого виготовили продукт.
Надавайте перевагу йогуртам без цурку та наповнювачів.
Морозиво
Тим, хто полюбляє морозиво, потрібно запам’ятати: обирайте морозиво з позначкою ДСТУ4733 – без рослинних жирів, та уникайте ДСТУ4735 – з рослинними жирами.
Також, намагайтеся обрати морозиво без барвників або з натуральними барвниками, якими є: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.