Новини

28 Березень 12:36
До уваги виробників садивного матеріалу!
До уваги виробників садивного матеріалу!

У зв'язку з прийняттям 14 серпня 2020 року Європейською Комісією Регламенту виконання комісії (ЄС) 2020/1201² щодо заходів із запобігання проникненню та розповсюдженню в межах Союзу хвороби Пірса - Xylella fastidiosa (Wells et al.) (далі - Регламент), Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області доводить до відома, що відповідно до статті 28 Регламенту експорт з України до країн Євросоюзу рослин для посадки, що належать до родів або видів, зазначених у Додатку І до Регламенту, можливий у випадку, якщо Національна організація захисту рослин України повідомить Європейську Комісію про статус Xylella fastidiosa (Wells et al.) в Україні на підставі проведених перевірок, з відбором зразків та проведенням фітосанітарної експертизи з використанням тесту, визначеним Додатком ІV до Регламенту.

Тому для виробників садивного матеріалу важливо у період вегетації подати до територіального органу Держпродспоживслужби заявку про встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів з переліком шкідливих організмів щодо яких потрібно встановити ділянку, в т.ч. включивши в цей перелік обстеження на хворобу Пірса.

З Регламентом комісії (ЄС) 2020/1201² щодо заходів із запобігання проникненню та розповсюдженню в межах Союзу Xylella fastidiosa (Wells et al.) можна ознайомитись за посиланням.

Довідково: бактерія Xylella fastidiosa викликає бактеріальне захворювання винограду. Хвороба Пірса вражає близько 400 видів рослин з 75 різних ботанічних сімейств, серед них: слива, груша, олива, мигдаль, ясен, клен, дуб, ожина, шипшина, бузок, а також велика кількість декоративних і дикорослих рослин, цитрусові і навіть трав'янисті рослини.

 

 

Записатись
Подати скаргу