На виконання розпорядження КМУ від 27.10.2023 р. №990-р "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках", наказу Вінницької обласної військової адміністрації від 30.11.2023 р. №1440 "Про затвердження Обласної програми "Реформування системи шкільного харчування у Вінницькій області на 2024-2027 роки" та з метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, 23 квітня 2024 року спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно із заступником начальника відділу освіти Якушинецької сільської ради та керівниками закладів освіти Якушинецької ТГ провели комісійні обстеження харчоблоків 5 закладів освіти.
В ході обстежень фахівці перевірили:
- матеріально-технічне забезпечення харчоблоків, в т.ч. чи є достатня кількість справного холодильного та технологічного обладнання, маркованих виробничих столів, розробного інвентаря та кухонного посуду;
- технологію приготування страв, дотримання поточності процесів та температурних режимів під час приготування;
- умови зберігання сировини та харчових продуктів;
- забезпеченість закладів освіти безпечною та якісною питною водою;
- дотримання особистої гігієни працівниками, учнями та вихованцями освітніх закладів;
- використання дезінфікуючих засобів та дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів.
Було встановлено, що незважаючи на існуючі під час воєнного стану складнощі, матеріально-технічний стан поступово покращується, закуповуються електричні плити, електром'ясорубки, духові шафи, холодильники тощо.
Особливу увагу спеціалісти приділили питанню організації харчування дітей відповідно до вимог постанови КМУ №305 від 24.03.2021 р. "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", в т.ч. дотриманню погоджених Держпродспоживслужбою примірних 4-тижневих меню, здійсненню щомісячного контролю за дотриманням встановлених норм харчування та аналізу їх виконання.
Також варто зауважити, що була проведена інформаційно-роз'яснювальна робота щодо покращення організації навчально-виховного процесу в організованих колективах.