Санітарно-епідемічна ситуація. Спалахи.

05 Жовтня 14:16
Санітарно-епідемічна ситуація. Спалахи.
Санітарно-епідемічна ситуація. Спалахи.

З початку поточного року, в Україні зареєстровано 141 спалах інфекційних та паразитарних захворювань, у тому числі гострих кишкових інфекцій (57), сальмонельозу (63), вірусного гепатиту А (15), ентеровірусної інфекції (3), кору (2), трихінельозу (1) та гнійно-септичної інфекції (1), внаслідок яких постраждали 2663 особи, у т. ч. 1212 дітей. За аналогічний період 2015 року було зареєстровано 86 спалахів, внаслідок яких постраждали 1399 осіб, у т. ч. 616 дітей.
На території області за звітний період зареєстровано 6 спалахів гострої кишкової інфекції (Козятинський, Тиврівський, Калинівський, Томашпільський, Тульчинський  райони та м. Ладижин) внаслідок яких постраждало 67 осіб, в т. ч. 8 дітей віком до 15 років. За аналогічний період  2015р. Було зареєстровано 7 спалахів, з загальною кількістю постраждалих – 144, в т. ч.21 дитина віком до 15 років.
Більшість спалахів, окрім м. Ладижин, виникали в побуті. У вересні поточного року в м. Ладижин зареєстровано спалах сальмонельозу пов'язаний із закладом громадського харчування. 12 осіб захворіли на сальмонельоз після перебування на поминках, які організовувались  в кафе «Орхідея» м. Ладижин.
Етіологічним чинником спалаху слугувала Salmonella Enteritidis, серогрупа D. Фактором передачі збудника інфекції були харчові продукти (ймовірно відбивна зі свинини, котлета куряча «Ніжність»), які вживали усі потерпілі. 
За результатами лабораторних досліджень з заморожених напів-фабрикатів (відбивна зі свинини, котлета куряча «Ніжність») з яких були приготовлені готові страви (відбивна зі свинини, котлета куряча) була виділена Salmonella Enteritidis, серогрупа D. Джерелом збудника інфекції могли бути працівники кафе «Орхідея» - бармен та кухар, від яких було виділено збудник (Salmonella Enteritidis, серогрупа D) ідентичний збуднику виділеному від хворих осіб та із сировини.  
Сприяло виникненню спалаху порушення технології приготування страв та не дотримання санітарно-гігієнічних вимог в кафе «Орхідея».
Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницької області проаналізовано епідемічну ситуацію щодо спалахів гострої кишкової інфекції та харчових отруєнь, які були зареєстровані з початку 2016 року.
З метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в області, працівниками Держпродспоживслужби постійно проводиться  просвітницька робота: власникам закладів громадського харчування, головам селищних рад, керівникам закладів освіти направлені листи та пам’ятки, були проведені  виступи по радіо та  телебаченню, продовжується робота по публікаціям  матеріалів в друкованих та інтернет-виданнях.

Записатись
Подати скаргу