Медики виявили перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм у мешканки Харківської області.
Жінка 1987 року народження з'їла в'ялену рибу, яку купила на центральному ринку в Мелітополі Запорізької області. Через 18 годин у неї (жительки міста Дергачи Харьківскьої області) проявилися перші симптоми ботулізму. У важкому стані її доставили в обласну клінічну інфекційну лікарню. Лікарі негайно ввели пацієнтці протиботуліністичну сироватку.
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб може нести безпосередню загрозу Вашому здоров'ю та навіть життю.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
З метою попередження харчових отруєнь та інфекційних захворювань необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб;
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!