Новини

05 Березень 12:48
Зробімо місто чистішим разом!
Зробімо  місто чистішим разом!

Пройде небагато часу і на зміну холодній похмурій зимі прийдуть довгоочікувані сонячні дні. Але після танення снігу можна спостерігати досить неприємну картину – купи сміття, гілля, листя та побутових відходів. 

З метою покращення санітарного стану міста, за ініціативою місцевих органів влади, навесні вживаються заходи для покращення благоустрою територій після зимового періоду.     

01 лютого 2019 року вийшло Розпорядження № 84 Вінницької обласної державної адміністрації "Про організацію щорічної акції з благоустрою та санітарної очистки території населених пунктів області", в якому затверджені заходи, направлені на покращення санітарного стану територій житлової забудови, установ, підприємств, організацій, парків, скверів, алей, пляжів, водних джерел; озеленення територій, відновлення лісових насаджень.

Пам’ятаймо, що основна водна артерія нашого міста, річка Південний Буг, є джерелом централізованого водопостачання населення Вінниці, а влітку на берегах річки облаштовують пляжі із зонами купання людей. 

У 2018 році через незадовільну якість води купання на міських пляжах було заборонено.

Слід зауважити, що на території міста розташовано 617 громадських криниць та близько 5000 приватних, для експлуатації яких використовується вода з верхнього незахищеного водоносного горизонту.

За даними досліджень ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" та Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби у 2018 році 47,9 % проб питної води з громадських криниць м. Вінниці на мікробіологічні показники виявились нестандартними по загальним коліформам та кишковій паличці; 54,5 % досліджених проб на санітарно-хімічні показники не відповідали санітарним вимогам по вмісту нітратів, хлоридів, загальній жорсткості, запаху, каламутності.

З метою попередження забруднення криниць, мешканцям приватних домоволодінь рекомендуємо:

  • звернути увагу на стан прилеглих територій до криниць: забороняється миття транспортних засобів, водопій та утримання тварин, розміщення пристроїв для приготування отрутохімікатів; 
  • вирішувати питання підключення житлових будинків до централізованих мереж водопостачання та каналізації;
  • у разі спорудження вигрібної ями - здійснити її будівництво на максимально можливій відстані від криниць, забезпечивши водонепроникність її стінок та дна;
  • з обережністю використовувати в приватному секторі мінеральні, органічні добрива та засоби захисту рослин;
  • вживати кип’ячену питну воду та не вживати воду, якість якої не відповідає санітарним вимогам.

Ми хочемо дихати чистим повітрям, купатись у чистих водоймах, споживати якісну питну воду. Варто пам'ятати, що в значній мірі все це залежить від нас самих.

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до всіх мешканців міста з проханням взяти участь протягом березня-квітня у проведенні заходів з благоустрою міста!

 

Записатись
Подати скаргу