Новини

03 Березень 14:59
Засоби захисту рослин - якість та безпека
Засоби захисту рослин - якість та безпека

Виробництво продукції рослинництва є важливою складовою вітчизняної економіки, що являється основою продовольчої безпеки держави і значним джерелом валютних надходжень. Попит на українську аграрну продукцію повинен підтримуватись не тільки меншою собівартістю порівняно з конкурентами, але й високою якістю та безпечністю. Звичайно, усі ми хочемо споживати екологічно-чистий продукт, проте отримати високий врожай і забезпечити високий попит на сільськогосподарську продукцію без використання сучасних агрохімікатів неможливо. Інтегрована система землеробства передбачає інтенсивне використання засобів захисту рослин, які повинні застосовуватись відповідно до затверджених регламентів та лише на підставі обстежень посівів і насаджень з метою виявлення видового складу шкідників та їх кількості.
Після визначення доцільності обробки аграрник повинен визначитись із пестицидом, перелік яких наведено у збірнику «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» або у Додатку до Переліку. 
У гарячу пору перед господарствами, дачниками та фермерами, постає питання: де і в кого придбати якісне насіння та засоби захисту рослин. Ринок цих товарів широко представлений як фірмами-виробниками, так і дистриб’юторами. Високий попит на засоби захисту рослин заохочує недобросовісних ділків випускати на ринок велику кількість неякісної продукції та фальсифікату. Фальсифіковані засоби захисту рослин, як правило, мають приховані властивості, що не відповідають заявленим на упаковці. Такий товар найвірогідніше буде мати змінений або навіть зовсім інший склад діючої речовини, що в результаті дасть слабко виражений ефект, або його повну відсутність. Фальсифіковані пестициди можуть нанести шкоду або як культурній рослин, так і навколишньому середовищу.
Ознакою фальсифікату можуть бути і невідповідна тара та етикетка, помилки при написанні назви препарату та діючої речовини, відсутність захисного маркування, які заявлені офіційним виробником препарату; такі товари, як правило, продаються за значно нижчою ціною. Однак знання цих ознак не гарантує від підробок. Сучасні фальсифікатори пестицидів стають більш досвідченішими і застосовують масу зусиль щоб зовнішні ознаки фальсифікату якомога більше були схожі на оригінальний продукт. Тому варто уникати купівлі засобів захисту рослин у сумнівних продавців, без сертифікату якості та касового чеку (товарного чеку) або іншого документа, що підтверджує купівлю товару із зазначенням інформації про назву підприємства чи прізвище продавця, найменування товару, ціни та кількості товару, дати продажу. 
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає покупців бути обачними і завжди пам’ятати про власну безпеку і безпеку оточуючих, що будуть споживати вирощену продукцію.

 

Записатись
Подати скаргу