Новини

30 Січень 15:48
Заключне повідомлення щодо спалаху гострої кишкової інфекції в гімназії м. Могилів-Подільський
Заключне повідомлення щодо спалаху гострої кишкової інфекції в гімназії м. Могилів-Подільський
Спалах був зареєстрований 18 січня 2019 року, коли в інфекційне відділення Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування з ознаками гострої кишкової інфекції звернулись перші захворілі. Впродовж 18-21 січня 2019 року в даному осередку було виявлено 12 захворілих дітей віком від 6-ти років.  
 
Всього на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування перебували 12 дітей. При госпіталізації хворі скаржились на загальну слабкість, нудоту, блювоту, біль в животі, втрату апетиту, підвищення температури тіла до 38 ºС, у двох дітей були рідкі випорожнення. 
 
В ході розслідування встановлено, що усі госпіталізовані діти проживають в м. Могилів-Подільський та відвідують перші класи гімназії. 
 
В даному закладі функціонує 26 класів та навчається 724 дитини. Щоденно харчується в школі біля 500 дітей.
 
Протягом 18 січня 2019 року, згідно меню, діти вживали наступні страви: борщ червоний, тюфтелю з підливою, картопляне пюре, оладки із згущеним молоком, каша гречана, сік нектар яблучний, сік нектар мультифруктовий, сік нектар персиковий. Також, зі слів батьків, хворі діти вживали піцу, яка в меню на 18 січня 2019 року була відсутня.
 
Від усіх 12 захворілих дітей, а також від 8 осіб із числа персоналу гімназії було відібрано матеріал для лабораторного дослідження. Після завершення лабораторних досліджень матеріалу, відібраного від 12-ти дітей: у 3-х госпіталізованих дітей було виділено умовно-патогенну флору - Citrobacter freundii, у 4-х - Klebsiella pneumonia, ще у 5-х хворих дітей - умовно-патогенна та патогенна флора не виявлена. При дослідженні 8 здорових осіб із числа персоналу гімназії умовно патогенна та патогенна мікрофлора також не виявлена. 
 
За результатами проведених лабораторних досліджень об’єктів внутрішнього середовища закладу та відібраних проб харчових продуктів і добових проб готових страв, питної води централізованого водопостачання - із 20 санітарно-гігієнічних змивів в 2 випадках (10,0%) виявлені бактерії групи кишкової палички (ваги та зовнішня поверхня холодильника). Три проби води питної централізованого водопостачання, відібрані з харчоблоку (2) та миєчної (1), відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. При дослідженні 7 проб харчових продуктів та 6 добових проб готових страв, які були відібрані на харчоблоці гімназії 19 січня 2019 року патогенної флори не виявлено. 
 
Захворілим дітям були встановлені наступні заключні діагнози: "Гострий гастроентероколіт викликаний умовно-патогенною мікрофлорою (Klebsiella pneumonia)" - у 4 школярів; "Гострий гастроентероколіт викликаний умовно-патогенною мікрофлорою (Citrobacter freundii  цитробактер)" - у 3 школярів; "Харчова токсикоінфекція невстановленої етіології" - у 2 школярів; "Грип" - у 2 школярів та "ГРВІ середнього ступеня важкості" - у 1 школяра.
 
Хворі пройшли курс адекватної терапії.
 
Станом на 28 січня 2019 року усі госпіталізовані діти в задовільному стані виписані зі стаціонару. Летальних випадків не зареєстровано. 
Джерело збудника інфекції не вдалось встановити. Ймовірним фактором передачі було вторинне забруднення харчових продуктів внаслідок порушень санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог на харчоблоці гімназії.
 
В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція.
 
Були підготовлені та направлені матеріали: 
  • на Могилів Подільській відділ Національної поліції ГУ НП України у Вінницькій області, Могилів Подільську міську раду та Могилів Подільське міське управління освіти;
  • на заступника голови Вінницької облдержадміністрації;
  • на директора Департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації.
Підготовлено Розпорядження "Про усунення порушень вимог санітарного законодавства" на керівника Гімназії (ЗНЗ ІІ-ІІІ ступенів гуманітарного, художньо-естетичного профілю) м. Могилів-Подільського. Складені протоколи на директора Гімназії, медичну сестру та кухаря.
 
Питання спалаху харчової токсикоінфекції серед учнів Гімназії та шляхи його ліквідації було розглянуто на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Могилів-Подільської міської ради з прийняттям відповідного рішення. Для локалізації та ліквідації спалаху харчової токсикоінфекції було призупинено навчально-виховний процес в корпусі для учнів перших класів та призупинена робота харчоблоку школи до 25 січня.
 
Повторних випадків захворювання в осередку не зареєстровано.
 
Записатись
Подати скаргу