Новини

16 Жовтня 11:23
Заключна інформація щодо спалаху сальмонельозу у м. Могилів–Подільський
Заключна інформація щодо спалаху сальмонельозу у м. Могилів–Подільський

Спалах виник 29 вересня 2018 року, коли в інфекційне відділення Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування з ознаками гострої кишкової інфекції звернулося 7 осіб, які напередодні захворювання перебували на поминальному обіді в ресторані "Київська Русь" м. Могилів-Подільський. 

Впродовж 29-30 вересня 2018 року за медичною допомогою звернулась ще 21 особа. Всього постраждалих при спалаху - 28 осіб, в т.ч. дитина 9 років, яка вживала продукти, принесені з обіду. Всі хворі перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні окружної лікарні інтенсивного лікування. 

При госпіталізації хворі скаржились на загальну слабкість, рідкий стілець, біль в животі, підвищення температури тіла до 38-40С, блювоту. Перебіг захворювання у 26 середнього ступеня важкості, 2 - легкого ступеня важкості.

Хворі пройшли курс специфічного та симптоматичного лікування. Станом на 12 жовтня 2018 року всі захворілі в задовільному стані виписані із стаціонару, заключний діагноз: "Сальмонельоз середнього ступеню важкості".

Після отримання інформації про перші випадки захворювання, спеціалістами ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області з виїздом на місце спільно з фахівцями міського управління та фахівцями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" проведено епідемічне розслідування спалаху.

При розслідуванні встановлено, що всі захворілі 28 вересня 2018 року були присутні на поминальному обіді в кафе "Київська Русь". Всього на поминальному обіді були присутні 64 особи, жителі м. Могилів-Подільський. Постраждала дитини захворіла після вживання страв (налисники з сиром та рулет курячий в клярі), принесеними з обіду.

Обід готували 3 працівника кафе, також залучалась стороння особа. За даними представлених особових медичних книжок 3 працівників - медичний огляд пройдений в липні поточного року. 

Меню обіду було представлено 20 стравами (м’ясне асорті, овочевий салат, салат "Олів’є", салат "Білочка", коливо, сливи, капуста тушкована з ребрами, риба тушкована з овочами, налисники з сиром та налисники з капустою, "Букурія" - рулет курячий з грибами обсмажений в клярі, котлети, жарке з кролика, пончики, голубці, перець фарширований, оселедець (скумбрія), бринза, риба фарширована, струдель).

Продукти та сировина закуповувались на базарі з рук та в магазинах міста. Супровідні документи відсутні. 

В ході розслідування спалаху було відібрано для лабораторних досліджень 1 проба яєць курячих сирих, 1 проба майонезу, 15 змивів з кухонного обладнання і посуду кафе та 2 проби питної води.

В ході розслідування спалаху всього  було досліджено матеріал від 28 захворілих осіб та 3 працівників кафе.

Після завершення лабораторних досліджень у 24 захворілих осіб було виділено Salmonella Enteritidis, серогрупа D. У працівників кафе патогенна мікрофлора не виявлена.

При дослідженні проб харчових продуктів (яйця та майонез) патогенної флори не виявлено.За результатами проведених лабораторних досліджень із 15 відібраних змивів з кухонного обладнання та посуду в 13 випадках (85,7%) виявлено БГКП. Одна проба питної води не відповідала вимогам Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної" (ДСанПІН 2.2.4-171-10).

Етіологічним чинником спалаху слугувала Salmonella Enteritidis. Джерело збудника інфекції та фактор передачі не вдалось встановити.

Фактором передачі збудника інфекції були інфіковані готові страви, які вживали усі потерпілі.      
     
Сприяло виникненню спалаху порушення технології приготування страв та порушення санітарно-гігієнічних вимог в ресторані (санітарний стан виробничого приміщення незадовільний; холодильного обладнання недостатньо, контроль температури відсутній, товарне сусідство не витримується; добові проби не залишені; обладнання та інвентар в незадовільному санітарному стані, розробний інвентар не маркований, брудний, потребує заміни; не дотримуються правил миття та дезінфекції посуду).

Розпорядженням Головного державного інспектора, функціонування вказаного закладу було тимчасово припинено, відмінено усі заплановані у ньому заходи. 

Фахівцями Могилів-Подільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, на підставі частини 4 ст.18 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" на предмет відповідності закладу  вимогам Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", проведено позапланове інспектування ресторану. 

Власника закладу притягнуто до відповідальності за порушення санітарного законодавства та складено протоколи по п.1 ч.1 ст 65 ЗУ № 2042. Власнику надіслано припис про усунення порушень чинного законодавства.

В зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації, проведено засідання комісії з питань ТЕБ та НС при райдержадміністрації. 

 

 

Записатись
Подати скаргу