Новини

12 Квітень 15:42
Захистити врожай: ріпаковий квіткоїд та стебловий прихованохоботник!
Захистити врожай: ріпаковий квіткоїд та стебловий прихованохоботник!

Погодні умови першої декади квітня з інтенсивним підвищенням температурного режиму та відсутністю опадів сприяли масовому пробудженню, виходу з місць зимівлі та заселенню посівів озимого ріпаку капустяним стебловим прихованохоботником та ріпаковим квіткоїдом.

Фітосанітарним моніторингом посівів виявлено заселеність капустяним стебловим прихованохоботником 2-3 екз./рослину, ріпаковим квіткоїдом - 1-2 екз./рослину за заселення 10-20% рослин. Це створює загрозу посівам в разі перевищення порогу економічної шкідливості (для ріпакового квіткоїда ЕПШ становить: в період утворення бутонів – 1-2 жуки/рослину, в період збільшення бутонів – 2-3 жуки/рослину, на початку цвітіння – 5-6 жуків/рослину, стеблового капустяного прихованохоботника – 2 жуки на 40 рослин, або 20 жуків на жовту чашку за 3 дні).

За температури повітря не нижче +12ºС необхідне проведення заходів по знищенню фітофагів шляхом крайових або суцільних обробітків посівів дозволеними інсектицидами, суворо дотримуючись регламентів їх використання та вимог охорони праці й навколишнього середовища.

Нагадуємо, що головне в боротьбі проти стеблового прихованохоботника - не запізнитися з обробками і провести їх до відкладання яєць, яке розпочинається приблизно через 10-15 днів після початку заселення жуками посівів та їх живлення.

 

 

Записатись
Подати скаргу