Новини

19 Квітень 09:44
Захистити врожай: чим небезпечні звичайний буряковий довгоносик та інші шкідники цукрових буряків і соняшнику?
Захистити врожай: чим небезпечні звичайний буряковий довгоносик та інші шкідники цукрових буряків і соняшнику?

Тепла погода першої та другої декад квітня сприяли швидкому пробудженню, переміщенню у верхні шари ґрунту та виходу на його поверхню жуків звичайного бурякового довгоносика. На старих буряковищах їх нараховується 1-2 екз./м², проходить розселення жуків пішим ходом з місць зимівлі на сільськогосподарські угіддя. Через 9-10 після першої появи очікується початок їх льоту.

Враховуючи, що станом на 17 квітня посіяно близько 50% запланованих площ цукристих, складаються сприятливі умови для заселення бурякових плантацій ще до сівби та появи сходів буряків. В цьому разі, особливо за послідуючого встановлення холодної, або ж навпаки – спекотної та сухої погоди, жуки можуть знищувати проростки ще до їх появи на поверхні. Іноді жуки звичайного бурякового довгоносика можуть протягом кількох годин заселити всю площу. Крім того, в таких умовах значно підвищується небезпека від сірого бурякового довгоносика, піщаного мідляка, бурякової крихітки.

Сірий буряковий довгоносик, піщаний мідляк, а на півдні області – і сірий південний довгоносик та осередково імовірно чорний довгоносик в досходовий та післясходовий періоди загрожуватимуть також посівам соняшнику.

В зв’язку з вищевикладеним, спеціалістам бурякосіючих господарств та господарств, що вирощують соняшник, необхідно після сівби проводити постійний моніторинг посівів на предмет заселення та пошкодження зазначеними шкідниками, в разі перевищення ЕПШ - негайно здійснити крайові або суцільні заходи захисту дозволеними інсектицидами, суворо дотримуючись регламентів застосування препаратів, вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища. 

Показники ЕПШ в посівах цукрових буряків становлять: для звичайного бурякового довгоносика 0,2-0,3 екз/м2, сірого бурякового довгоносика - 0,2-0,5 екз/м2; чорного довгоносика - 0,3 екз/м2; піщаного мідляка - 0,3-0,5 екз/м2; бурякової крихітки – 1,5-2,5 екз./дм3 грунту.

В посівах соняшнику для всіх шкідників - піщаного і кукурудзяного мідляків, сірого бурякового довгоносика та сірого південного довгоносика – ЕПШ складає 2 жуки/м2.

 

Записатись
Подати скаргу