Новини

15 Липень 12:46
Захист прав споживачів на ринку туристичних послуг
Захист прав споживачів на ринку туристичних послуг

Плануєте провести відпустку на сонячному узбережжі Туреччини? Чи насолодитись природою та архітектурою Італії? Або, можливо, ви взагалі мрієте провести відпустку в екзотичному Таїланді?

В будь-якому випадку, аби відправитись у подорож без зайвих турбот, краще звернутись до туристичної агенції. Але як обрати надійний варіант та не зіпсувати собі відпустку?

Звичайно, краще скористатись послугами перевіреного підприємства. Але якщо ви ще не маєте своєї постійної туристичної фірми - зверніться до ваших друзів або родичів з проханням порадити вам агенцію, послугами якої вони вже користувалися і залишилися задоволені. 

Для захисту туристів від дій недобросовісних туристичних операторів, 22 травня 2019 року було внесено зміни до ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності.

Так, організаційні вимоги до провадження туроператорської діяльності зобов’язуть туристичних операторів забезпечити дотримання мінімального розміру фінансового забезпечення своєї цивільної відповідальності (гарантією банку або іншої кредитної установи) перед туристами, встановленого статтею 15 Закону України "Про туризм", протягом строку дії ліцензії. У разі проведення виплат за гарантією банку або іншої кредитної установи туристичний оператор зобов’язаний привести розмір такої гарантії до встановленого законом мінімального розміру фінансового забезпечення його цивільної відповідальності протягом робочого дня, що настає за днем проведення виплати.

Туристичний оператор, який надає послугу, пов’язану з виїзним туризмом та перевезенням, зобов’язаний двічі (за 8 годин та 2 години) до запланованого часу відправлення рейсу перевірити інформацію про час його відправлення та, у разі затримки рейсу на чотири або більше години від запланованого часу відправлення, розмістити інформацію про зазначену затримку на своєму веб-сайті та надіслати на електронну адресу органу ліцензування.

Також, туристичні оператори на власному веб-сайті відтепер мають надавати інформацію про турагентів, з якими вони працюють - найменування фізичної чи юридичної особи; строк дії агентського договору; реквізити особи, що надала гарантію банку або іншої кредитної установи; інформацію про чинні договори на туристичне обслуговування, укладені безпосередньо туристичним оператором або через туристичних агентів із зазначенням країни тимчасового перебування.

При укладенні договору на туристичне обслуговування, будь ласка, перевірте, щоб туристичний оператор мав чинні ліцензію та фінансове забезпечення (інформація доступна на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку за посиланням), а туристичний агент мав чинний агентський договір.

Гарного відпочинку та яскравих вражень!

Записатись
Подати скаргу