Новини

25 Червень 11:33
Яке насіння, такий і врожай!
Яке насіння, такий і врожай!

"Яке насіння, такий і врожай", - говорить народна мудрість. Адже використання високоякісного посівного матеріалу та високопродуктивних сортових ресурсів належить до основних факторів інтенсифікації виробництва культур, тому значна увага сьогодні повинна приділятись галузі насінництва.

Система насінництва повинна бути узгоджена з внутрішніми потребами ринку посівного матеріалу, враховувати ринкові тренди, зміни і тенденції на світовому ринку, сучасні технології виробництва насіння.

Перевірка насіння дозволяє підвищити сортову чистоту насіннєвого матеріалу, забезпечує зростання урожайності сільськогосподарських рослин та відкриває шлях насінню на світовий ринок.

У ДУ "Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія" фахівцями відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу проводиться визначення головних показників, які характеризують якість насіння:

  • чистота насіння;
  • вологість;
  • маса 1000 насінин;
  • енергія проростання і схожість.

Крім наведених показників якості посівного матеріалу, беруться до уваги органолептичні показники, а саме: колір, блиск, запах. Відхилення цих властивостей від стандартів свідчать про погіршення якості насіння. Так, втрата насінням природного кольору й блиску часто вказує на втрату схожості.

Лабораторному випробуванню підлягають насіння зернових, зернобобових, круп'яних, овочевих і баштанних, квіткових, кормових і технічних культур, багаторічних злакових і бобових трав.

Контроль насіння спрямований на те, щоб посів здійснювався тільки доброякісним насінням, яке гарантує одержання дружних, нормальних, сильних сходів і щоб в посівному матеріалі не було домішок інших культур і сортів, насіння бур'янів, збудників хвороб та шкідників.

У насінницькій роботі надзвичайно важливим є систематичний контроль за посівними, сортовими та врожайними якостями насіння. Можна стверджувати, що галузь насінництва в майбутньому буде відігравати ключову роль у збільшенні виробництва сільськогосподарських культур, що позначиться на кількісних та якісних параметрах виробленої продукції. 

Перевіряйте посівні властивості насіння!

Запрошуємо до співпраці: м. Вінниця, вул. Келецька, 53, к.112, тел. (0432) 65-89-50 або (068) 002-39-22.

 

 

 

Записатись
Подати скаргу