Новини

21 Липень 10:06
Як захистити організм від негативних наслідків спеки
Як захистити організм від негативних наслідків спеки

Для людини оптимальною температурою повітря в теплий сезон є температура 20–25°С. Несприятливою, здатною порушувати теплову рівновагу організму, вважається температура, вища зазначених показників. Особливо небезпечною висока температура повітря є для дітей та людей, що мають серцеві захворювання та людей похилого віку.

Сонячний та тепловий удар, перегрів, зневоднення – все це дуже небезпечні стани, які важливо розпізнати своєчасно, а краще намагатись попередити. Тривале перебування в умовах високих температур підвищує температуру тіла, збільшує частоту серцевих скорочень, підвищує чи знижує артеріальний тиск, порушує процеси обміну (особливо водно-сольового) та функціональний стан шлунково-кишкового тракту, знижує розумову і фізичну працездатність. При високій температурі повітря меншою стає імунобіологічна реактивність організму, що призводить до зниження опірності до інфекцій. Перегрівання організму, яке приводить до посиленого потовиділення, втрат води і солей, призводить до згущування крові, погіршення кровообігу і кисневого голодування.

Враховуючи той факт, що на території України введено воєнний стан та існує постійна загроза ракетного обстрілу території Вінницької МТГ, з метою збереження життя  та здоров'я мешканців громади, міською комісією ТЕБ та НС було прийнято рішення (протокол №15 від 26.04.2023 р.) щодо необхідності відтермінування початку функціонування пляжів та місць масового відпочинку населення на водних об'єктах Вінницької МТГ.

Однак, не варто нехтувати деякими рекомендаціями щодо збереження здоров'я в період спеки:

  • Намагайтесь не перебувати тривалий час під прямими сонячними променями з 11:00 до 17:00 години та слідкуйте, щоб це не робили ваші діти.
  • Обирайте легкий, вільний і світлий одяг з натуральних тканин (уникайте тісного та синтетичного одягу, оскільки він ускладнює процес теплообміну), носіть головні убори та сонцезахисні окуляри (із захистом від UVA і UVB променів).
  • Дотримуйтесь правил питного режиму – пийте регулярно і маленькими порціями, не чекайте на відчуття спраги. Важливо! Порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживаної води в спеку, якщо є протипокази за станом здоров'я. Не вживайте алкоголь, напої з кофеїном і великою кількістю цукру, адже це призводить до втрати організмом ще більшої кількості води.
  • Змініть режим харчування – зменшіть кількість їжі, особливо білкової і жирної, а також вживання соусів, гострих приправ. Уникайте споживання гарячих та важких страв, вони створюють додаткове теплове навантаження для вашого тіла. Особам, які мають артеріальну гіпертонію, серцеву і ниркову недостатність, необхідно чітко дотримуватися рекомендацій лікаря щодо обмеження вживання солі. Не слід також зловживати морозивом. Їжте більше овочів і фруктів. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками.
  • Не паліть, оскільки нікотин звужує судини і підвищує тиск.
  • Намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті, спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність.
  • У спеку слід знизити звичайну фізичну активність та відмовитися від занять спортом, оскільки вони збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму, виникнення теплового удару. У випадку прискореного серцебиття та браку повітря, варто припинити будь-які заняття. Перейдіть у тінь, відпочиньте, особливо, якщо відчуваєте запаморочення та слабкість. Проконсультуйтесь з сімейним лікарем щодо фізичних навантажень за спекотної погоди.
  • При можливості, перебувайте в охолодженому приміщенні, зайдіть до кондиційованих громадських будівель.
  • Користуйтеся сонцезахисними засобами з поміткою "широкий спектр" або "захист UVA/UVB" з SPF 30 і більше на етикетці, застосовуйте їх повторно відповідно до інструкції. Наносьте сонцезахисні креми за 30 хвилин до виходу на вулицю.
  • Найкращий засіб від спеки – водні процедури, проте це не означає, що потрібно купатися в брудних водоймищах і місцевих фонтанах. Частіше обполіскуйте руки й обличчя, а також приймайте душ.
  • Пам'ятайте, що залишати дітей або тварин у припаркованому на сонці авто небезпечно! Машина швидко нагрівається, тому ризик отримати несприятливі наслідки від спеки значно збільшується.
  • Забезпечте тваринам доступ до свіжої води.

 

Записатись
Подати скаргу