Новини

01 Грудень 09:59
Як вибрати безпечні солодкі подарунки під новорічну ялинку?
Як вибрати безпечні солодкі подарунки під новорічну ялинку?

Незабаром прийдуть новорічні свята і найочікуванішим подарунком для всіх дітей стануть різноманітні солодощі. Але як уберегти дітей від небезпечних смаколиків і на що варто звернути увагу при виборі новорічних подарунків?

На жаль, виробництво майже усіх різновидів солодощів не обходиться без використання харчових добавок, барвників та ароматизаторів. Оскільки вони не спричиняють миттєвого отруєння і діють на організм опосередковано - батьки рідко пов'язують сонливість чи надмірну збудливість дитини із спожитими ласощами. Ця замаскована в барвисті фантики отрута може проявити себе у більш зрілому віці низкою хвороб, які виникають внаслідок накопичення шкідливих речовин в організмі.

Найбільш небезпечні солодощі - льодяники та карамель, саме вони є причиною підвищення нервовості! Яскраво-червоні та жовті барвники, які використовують у виробництві таких цукерок часто провокують алергічні реакції, наприклад: барвники тартразин Е102 та еритрозин Е127 провокують захворювання щитоподібної залози. Консерванти Е200-Е299 негативно впливають на мікрофлору кишківника. А підсилювач смаку глютамат натрію Е621 поступово руйнує сітківку очей.

Для того, щоб уникнути негативних наслідків, слід звертати увагу на склад та вибирати солодощі, які містять натуральні барвники: Е120 - кармін, дає відтінки червоного кольору (отримують з комах); Е100 - куркумін, дає відтінки жовтого (отримують з куркуми); Е141 - хлорофілін, дає відтінки зеленого (отримують з броколі та кропиви).

Якщо ж Ви віддаєте перевагу шоколаду та шоколадним цукеркам, то слід пам'ятати: шоколад та глазур - різні продукти! Глазур - це цукор з рослинними оліями (пальмовою, ріпаковою, соєвою) та кондитерськими жирами (смальцем, яловичим жиром та кутовим саломасом). Справжнім шоколадом магазинні цукерки майже не вкривають.

Щодо начинки, то в цьому випадку наявність пальмової олії виправдана, оскільки саме завдяки їй готові цукерки тримають форму. А от інших рослинних олій слід уникати, тому що їх гідрогенизують для того, щоб зробити твердими, в результаті чого з'являються вільні радикали. Вільні радикали руйнують клітки нашого організму та призводять до хвороб і старіння.

Мармелад та зефір, які виготовляють з желатину, агар-агару і пектину - не тільки безпечні для здоров'я, а ще й корисні ласощі! Желатин отримують з кісток та хрящів тварин, він містить багато білка і тому зміцнює волосся, нігті та позитивно впливає на роботу мозку. Агар-агар - пробіотик, який отримують з бурих водоростей, він містить багато корисних вітамінів та мікроелементів. Пектин отримують з фруктів, найчастіше - з яблук та айви, пектин поглинає токсини та важкі метали і виводить їх з організму людини. 

Які б солодощі Ви не обрали, слід враховувати, що це високопоживні продукти. Необхідно встановити батьківський нагляд і контролювати кількість солодощів, які споживають діти (2-3 цукерки на день більш ніж достатньо). Малечі до трирічного віку не слід давати магазинні цукерки взагалі!

 

Записатись
Подати скаргу