Новини

18 Січень 14:22
Як уникнути захворювань, пов'язаних із вживанням питної води?
Як уникнути захворювань, пов'язаних із вживанням питної води?

Питання якості питної води зберігає актуальність для мешканців нашого міста. Майже все населення м. Вінниця охоплене централізованим водопостачанням, разом з тим, на території міста експлуатуються криниці громадського користування.

В 2022 році фахівцями Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області було відібрано 51 пробу води з громадських криниць для дослідження на мікробіологічні показники, з яких 23 не відповідали нормативним значенням по загальним коліформам (також були випадки виявлення кишкової палички). На санітарно-хімічні показники було досліджено також 51 пробу, з яких 4 не відповідали санітарним вимогам по вмісту нітратів.

Враховуючи викладене, на адресу директора Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради було направлено 3 листи щодо необхідності проведення очистки та дезінфекції громадських криниць. Також, на адресу голови Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниця направлено 3 листи щодо інформування населення про результати якості води в криницях.

Надаємо перелік адрес криниць громадського користування, де якість води відповідала санітарним вимогам за результатами останніх лабораторних досліджень, проведених в листопаді-грудні 2022 року: вул. А. Первозванного, 6, 24, 48; вул. Келецька, 95, 122; проспект Космонавтів, 62; вул. Вишенька, 4; Храм Св. Георгія Побідоносця; Храм Святителя Луки; Хрестовоздвиженський Храм; вул. Василенка, 14; пров. Келецький, 5; вул. Писарєва, 8; вул. Павлова, 2, 35; вул. Л. Чайкіної, 9; вул. Дачна, 3; вул. Л. Ратушної, 46; вул. Ширшова, 29, 31; вул. Рєпіна, 16; вул. Київська, 30; вул. Талаліхіна, 3; вул. Київська, 60,66; вул. Нечуя-Левицького, 12; 1-ий провулок Київський, 59.

Нагадаємо, що питна вода, яка не відповідає гігієнічно обґрунтованим встановленим нормативним показникам, негативно впливає на організм людини.

Так, підвищений вміст нітратів може викликати таке захворювання, як водно-нітратну метгемоглобінемію, яка полягає у кисневому голодуванні тканини. Під впливом нітратів гемоглобін крові перетворюється в метгемоглобін, останній не здатний захоплювати кисень у легеневому кровотоці і доставляти його тканинам, що і призводить до гіпоксії (особливо чутливий до понаднормованої кількості нітратів організм дітей віком до 3-х років). Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, також може бути блювота, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння дітей в 7-8% випадків закінчується летально.

Наявність у воді кишкової палички або бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт, основними симптомами якого є біль у животі, нудота, блювота, підвищена температура тіла, пронос, загальна слабкість організму.

На території Вінницької міської об'єднаної територіальної громади також є велика кількість приватних криниць. Звертаємо увагу мешканців приватних домоволодінь про необхідність перевірки якості води в них також, адже лише результати лабораторних досліджень можуть показати придатність води щодо можливості її використання для питних потреб. Також, зверніть увагу на санітарно-технічний стан ваших криниць.

Для того, щоб убезпечити себе від захворювань, пов’язаних із вживанням питної води з індивідуальних криниць, Вінницьке міське управління рекомендує:

  • утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані – звернути увагу на наявність герметичної (без тріщин) відмостки, накриття, дашку, підставки для відра та чистого відра;
  • використовувати питну воду з криниць лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища тощо;
  • не допускати миття транспорту та вигул тварин (птиці) поблизу криниці;
  • по можливості, облаштувати водовідведення з будинку в централізовану мережу каналізації, попередньо погодивши дане питання з КП "Вінницяоблводоканал";
  • у разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, відступити на максимально можливу відстань від криниці (не забудьте узгодити місце розташування вигрібу із мешканцями сусіднього домоволодіння, у разі відсутності можливості дотримання нормативної відстані до їх будинку 20м);
  • забезпечити водонепроникність стінок та дна вигрібу;
  • для питних потреб вживати лише кип'ячену воду;
  • у побуті використовувати фільтри для очистки води як з централізованої мережі, так і з децентралізованих джерел водопостачання, адже вони значно покращують якість води.

Дотримання цих порад допоможе вам та вашим рідним уникнути захворювань, пов'язаних із вживанням питної води.

 

Записатись
Подати скаргу