Новини

21 Лютий 12:10
Як правильно читати етикетку та вибирати якісні продукти харчування?
Як правильно читати етикетку та вибирати якісні продукти харчування?

Уміння читати етикетку є надзвичайно важливою навичкою, яка допомагає свідомо робити більш здоровий вибір під час купівлі продуктів харчування. Сьогодні пропонуємо розібрати, що насправді ховається під назвами деяких складових та на що варто звертати увагу в першу чергу.

Уважно читайте склад: інгредієнти (разом з добавками та ферментами) вказуються у порядку зменшення їхньої масової частини, яка була використана в процесі виробництва. Хорошим правилом є перевірка перших трьох - п'яти інгредієнтів, оскільки вони становлять значну частину продукту.

Ознайомтеся з поживною цінністю продукту: на упаковці обов'язково вказується кількість ккал на 100 г або на порцію, а також співвідношення нутрієнтів (білків, жирів і вуглеводів). Найважливішими показниками є загальний вміст жирів, насичених жирів, цукру й солі — вони негативно впливають на масу тіла, кров'яний тиск, рівень цукру й холестерину. Радимо вибирати продукти, у яких переважає частка ненасичених жирів (більш корисних для здоров'я) і харчових волокон (клітковини). Вміст насичених жирів не має перевищувати 1,5 г на 100 г продукту.

Обмежте у своєму меню продукти, які містять багато вільного цукру, солі та трансжирів.

Цукор має незліченну кількість назв і виробники харчових продуктів використовують це на свою користь, додаючи багато різних видів цукру, щоб приховати його реальну кількість. Щоб уникнути споживання великої кількості цукру, майте на увазі, що в переліку інгредієнтів він може з'являтися під такими назвами: буряковий цукор, коричневий цукор, цукор із маслом, тростинний цукор, цукор-пісок, кокосовий цукор, фініковий цукор, золотистий цукор, інвертний цукор, цукор мусковадо, органічний цукор-сирець, цукор-рафінад, випарений тростинний сік і кондитерський цукор, сироп ріжкового дерева, золотистий сироп, кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози, мед, нектар агави, солодовий сироп, кленовий сироп, вівсяний сироп, сироп із рисових висівок та рисовий сироп, ячмінний солод, патока, кристали тростинного соку, лактоза, кукурудзяний підсолоджувач, кристалічна фруктоза, декстран, солодовий порошок, етиловий мальтол, фруктоза, концентрат фруктового соку, галактоза, глюкоза, дисахариди, мальтодекстрин і мальтоза.

Більшість харчових продуктів містить у складі сіль. Будьте уважними, адже на деяких продуктах замість солі вказується натрій і для того, щоб визначити реальну кількість солі, вам потрібно помножити кількість натрію на 2,5. Низький вміст солі — до 0,3 г (до 0,12 г натрію) на 100 г.

Якщо на етикетці ви бачите напис "частково гідрогенізовані жири" або "частково гідрогенізовані рослинні жири" — стовідсотково йдеться про трансжири. Виробники можуть намагатися приховати шкідливий інгредієнт під назвами "рослинний жир", "комбінований жир", "кулінарний жир" або "маргарин".

Звертайте увагу на маркування:

  • позначка "без ГМО" свідчить про те, що продукт виготовлено без використання генетично модифікованих організмів рослинного або тваринного походження;
  • позначки "без глютену" або "без лактози" не означають більшу користь, просто ці продукти можна споживати тим, хто має непереносимість целіакія або лактози;
  • позначка "БІО" жодних норм і правил виробництва за ДСТУ не передбачає, її може використати будь-який виробник.

Підходьте свідомо до наповнення свого продуктового кошика та будьте здоровими!

 

Записатись
Подати скаргу