Новини

23 Липень 12:44
Як обрати сонцезахисний крем для безпечної засмаги?
Як обрати сонцезахисний крем для безпечної засмаги?

Засмага – це реакція організму на ураження шкіри внаслідок дії УФ-променів, клітини синтезують пігмент меланін, який намагається захистити шкіру від опіків.

Мабуть, ви вже чули про фотостаріння? Так от засмага пересушує шкіру, сприяє появі зморшок та вікових плям. Ультрафіолет активує ферменти, що руйнують компоненти матриксу шкіри, які забезпечують її пружність: гіалуронову кислоту та колаген. Окрім того, УФ-промені викликають мутації в організмі і виникає ризик розвитку раку шкіри та герпесу.

В період сонячної активності не можна ігнорувати SPF-крем і це стосується не лише відпочинку біля води, а й повсякденного життя.

 

Декілька порад для вибору сонцезахисного засобу, на що необхідно звернути увагу:

Захист від ультрафіолетового випромінювання

Сонячне світло, яке досягає нас, складається з двох типів шкідливих променів: довгохвильового ультрафіолету A (UVA) і короткохвильового ультрафіолету B (UVB). Важливо обирати сонцезахисний крем, який захищає від обох типів променів, це має бути вказано на упаковці.

Захисний фактор SPF

Оцінка SPF розраховується шляхом порівняння кількості часу, необхідного для згоряння захищеної і незахищеної шкіри, коливається від 2 до 50+. Під час вибору сонцезахисного крему необхідно зважати на ваш фототип. Люди зі світлою шкірою та волоссям схильні до сонячних опіків, а тому потрібно вибирати засіб з коефіцієнтом SPF не менше 30. Для немовлят та дітей краще використовувати креми з показником SPF50+.

Тип фільтрів та склад

Існує два типи сонцезахисних фільтрів: фізичні, які осідають на поверхні шкіри та "віддзеркалюють" сонячні промені і хімічні, які всмоктуються в шкіру й поглинають ультрафіолетові промені. Фізичні фільтри, як правило, містять оксид цинку (ZnO) або діоксид титану (TiO2), що є абсолютно безпечним. В складі хімічних фільтрів краще уникати бензофенонів, які можуть впливати на гормональну систему та віддавати перевагу фільтрам нового покоління – це тіносорби і ювінул.

Водостійкість

Якщо ви плануєте відпочинок на узбережжі - обирайте водостійкий сонцезахисний крем. На упаковці вказують, що захист триває 40 або 80 хвилин, після чого необхідно повторити нанесення.

Термін придатності

Більшість сонцезахисних кремів мають термін придатності два роки. Проте, якщо ваші минулорічні засоби захисту виглядають зернистими, водянистими, знебарвленими або якщо запах змінився – від них точно варто відмовитися.

Бажаємо вам рівної та здорової засмаги!

Записатись
Подати скаргу