Новини

20 Листопад 09:44
Всесвітній тиждень обізнаності про протимікробну резистентність
Всесвітній тиждень обізнаності про протимікробну резистентність

З 18 по 24 листопада щороку триває Всесвітній тиждень обізнаності про протимікробну резистентність, метою якого є підвищення інформованості і розуміння суспільством проблеми стійкості (резистентності) до протимікробних препаратів.

Протимікробна резистентність - здатність мікроорганізмів (бактерій, грибів тощо) протидіяти лікарським засобам, які призначені для знищення чи інактивації цих мікроорганізмів. Набуття мікроорганізмами стійкості до лікарських засобів звужує можливості для лікування хвороб, які ці мікроорганізми викликають. Виникнення стійкості до протимікробних препаратів спостерігається у всьому світі та у широкого спектру мікроорганізмів. Поширеність цього явища росте та загрожує здоров'ю як людей, так і тварин.

Причиною утворення антибіотикоризистентності є неправильне та надмірне використання цих лікарських засобів у медицині та тваринництві.

Безпосередні наслідки інфікування резистентними мікроорганізмами можуть бути серйозними, включаючи більш тривалий перебіг хвороби, підвищену смертність, тривалішу госпіталізацію, слабший захист пацієнтів від інфікування під час операцій та інших медичних процедур, а також збільшення вартості лікування. Стійкість до протимікробних препаратів має наслідки для всіх галузей охорони здоров'я і різних секторів, впливає на суспільство в цілому.

Долучаючись до Всесвітнього тижня обізнаності про протимікробну резистентність, фахівці Держпродспоживслужби та експерти європейського проєкту EU4SaferFood розробили інформаційні матеріали для:

  • власників домашніх тварин;
  • фермерів та власників сільськогосподарських тварин;
  • приватних ветеринарів;
  • державних ветеринарних інспекторів;
  • виробників і дистриб'юторів протимікробних засобів.

Інформаційні матеріали (буклети та постери) можна знайти на вебпорталі Держпродспоживслужби за посиланням. Для зручності – всі матеріали опубліковано у форматі для друку.

Дбаймо про своє здоров'я та здоров'я наших тварин!

 

Записатись
Подати скаргу