Новини

21 Вересень 15:10
Вода – основа життя, але чи є вона безпечною?
Вода – основа життя, але чи є вона безпечною?

Важко переоцінити значення води у забезпеченні існування життя на Землі, адже на планеті немає жодного живого організму, який би не містив воду.
 
Вода необхідна для підтримки всіх обмінних процесів в організмі, вона бере участь у засвоєнні поживних речовин клітинами. Якщо вода містить будь-які шкідливі речовини, то вони будуть неминуче поширені по всьому організму.

До інфекційних хвороб, які передаються через воду, належать: вірус гепатиту А,  поліомієліту, гастроентериту, аденовіруси, ротавіруси тощо. Небезпека забруднення води вірусами полягає в тому, що вони тривалий час зберігають інфекційність. 

Серед зоонозів, для яких можливий водний шлях зараження, можна назвати лептоспірози, туляремію, бруцельоз. Водний шлях є досить частим у поширенні жовтяничного і нежовтяничного лептоспірозу. Лептоспіри потрапляють у водойми із сечею гризунів, свиней і великої рогатої худоби. Захворювання здебільш виникає внаслідок заковтування води з відкритих водойм (наприклад ставків), а також унаслідок контакту з водою під час купання, оскільки лептоспіри проникають в організм через слизові оболонки і мікроушкодження на шкірі.

Також треба пам’ятати про те, що вода може бути джерелом передавання епідемічного вірусного кон’юнктивіту (плавальні басейни, озера).

Оскільки вода є універсальним розчинником величезної кількості хімічних речовин, з високим вмістом у питній воді, наприклад, нітратів та нітритів пов’язане таке захворювання, як водно-нітратна метгемоглобінемія. Це має особливе значення в педіатричній практиці, так як важкі форми захворювання виникають у грудних дітей, які знаходяться на штучному вигодовуванні та споживають дитячі харчові суміші, які готують з використанням такої води.

Враховуючи значимість води у життєдіяльності людства, контроль за її відповідністю санітарно-протиепідемічним вимогам Вінницьким міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводиться постійно. Але результати лабораторних досліджень проб води, як питної, так і з поверхневих водойм, нажаль, не радують.

На території міста Вінниці найгіршою виявилася вода в громадських криницях, яку люди, чомусь, вважають найкращою – бо смачна та без запаху хлору. Так, із 58 відібраних проб питної води із джерел децентралізованого водопостачання (криниці), 33% виявилися невідповідаючими вимогам Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10) за бактеріологічними показниками (виявлені бактерії групи кишкової палички) та 97% – за санітарно-хімічними показниками (загальна жорсткість води, нітрати, аміак).

Вода ж із централізованої мережі попри те, що не така смачна, все ж таки більш безпечна, оскільки за бактеріологічними показниками в жодній із досліджених проб не були виявлені відхилення від нормативних значень.

Нажаль, по санітарно-хімічним показникам в 2018 році якість води погіршилася, про що свідчать 24% проб, які не відповідали санітарним вимогам по запаху, вмісту залишкового зв’язаного хлору, каламутності. Але це в значній мірі пов’язано з погіршенням якості води в джерелі водопостачання для міста – річці Південний Буг. Питома вага проб із відхиленням тут склала за мікробіологічними показниками 87%, а за санітарно-хімічними – 93%.

Вся ця сумна статистика свідчить про недбале ставлення людей до навколишнього середовища, що як бумеранг повертається нам у вигляді різноманітних захворювань. Тож пам’ятайте, що несмачна та небезпечна вода, а також брудні водойми – це справа наших з вами рук, отже, лише ми можемо виправити цю ситуацію!

 

Записатись
Подати скаргу