Новини

23 Липень 11:28
Вірус Коксакі: що необхідно знати?
Вірус Коксакі: що необхідно знати?

Вірус Коксакі – це ентеровірус, який вражає переважно немовлят і дітей та лише в окремих випадках - дорослих. Влітку в різних регіонах України реєструються випадки зараження, оскільки вірус привозять із собою сім'ї, які відпочивали в теплих країнах: Туреччині, Іспанії, Греції.

Перші ознаки вірусу Коксакі нагадують застуду чи грип: погіршення загального самопочуття, ломота в м’язах та різке підвищення температури до 39-40 градусів. Потім з’являється рясний висип від дрібних точок до "бульбашок" – це і є основна ознака, за якою можна визначити вірус Коксакі.

Якщо не почати лікування вчасно, можливі серйозні ускладнення – ентеровірусний міокардит, менінгіт.

При стандартному перебігу хвороби та міцному імунітет, симптоми, зазвичай, проходять через три-п'ять днів.

Підхопити вірус можна двома шляхами:

  • Повітряно-крапельним, коли інфікований кашляє, чхає або просто з вами розмовляє;
  • Фекально-оральним, тобто через іграшки, посуд, предмети гігієни, забруднену воду чи їжу, або там, де можливий контакт з людськими екскрементами.

Наразі немає вакцини від вірусу Коксакі, тож його профілактика полягає у стандартних правилах гігієни: ретельно мийте руки після туалету та перед їжею; не купайтесь в брудних водоймах, куди можуть потрапляти стічні води; не пийте воду невідомого походження; уникайте контакту з інфікованими людьми.

Уважно слідкуйте за власною гігієною та гігієною вашої дитини!

 

Записатись
Подати скаргу