Новини

19 Листопад 12:10
Вакцинація - ефективний захист від грипу!
 Вакцинація - ефективний захист від грипу!

Сьогодні в Україні епідеміологічна ситуація з грипом та гострими респіраторними інфекціями є прогнозованою та властивою для початку сезону.

У м. Вінниця за останні 5 тижнів (починаючи з 40-го тижня року – початку епідсезону грипу та ГРЗ) звернулося за медичною допомогою з цього приводу близько 8 тисяч чоловік, 70% яких становлять діти. Але про епідемію говорити поки що зарано, оскільки захворюваність відносно епідемічного порогу знаходиться на рівні "мінус" 35%.

Тобто, саме час подумати про ефективну профілактику найбільш важкої із всіх респіраторних вірусних інфекцій – грипу. А нічого кращого, окрім, власного суперімунітету (а цим може похвалитися навіть не кожен сотий), за вакцинацію проти найбільш поширених та небезпечних у даному епідсезоні вірусів грипу поки що не придумали.

Зате розробили та випустили вакцини проти тих штамів вірусу грипу, що найбільш вірогідніше будуть циркулювати у Європейському регіоні: 2 штами типу А (Мічиган та Сингапур) та один штам вірусу типу В (Колорадо).

Щеплення жителів м. Вінниця здійснюється згідно міської програми "Стоп грип", реалізація якої проводиться через мережу аптек МКП "Вінницька міська аптека", ПП "Конекс", ТОВ "Техмедсервіс ТМС".

Згідно вказаної програми, забезпечення вакциною проти грипу населення міста проводиться за пільговими (з 50% знижкою) рецептами, а дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з інвалідністю – зі 100% відшкодуванням.

Минулого року, завдяки дії цієї програми, було вакциновано 5385 осіб, що склало 1,5% від усього населення міста, в т.ч. 1202 дитини. Всього по Вінницькій області проведено 7392 щеплення, в т.ч. 1268 у дітей. Це хоч і мало, але значно більше, ніж у всі попередні роки. Певне, поступово люди починають розуміти, що профілактика – це безпечніше та дешевше, ніж лікування. 

За даними Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАМН України переважати буде А-Сингапур – Н3N2 подібний вірус, що є найбільш небезпечним для людей похилого віку (65 років та старше), оскільки саме у них, особливо при наявності хронічних захворювань, найчастіше виникають небезпечні ускладнення. Цей тип вірусу найчастіше дає ускладнення у вигляді пневмонії.

Вірус Мічіган теж може бути присутнім, але до нього більш схильні люди з категорії ризику або, більш імовірно – малі діти, які ще ніколи не стикалися з цим типом вірусу. Вірус Колорадо, хоч і новий для України, але він належить до тієї ж гілки, що й вірус, який превалював в минулому сезоні, тому, скоріш за все, буде фіксуватися лише в окремих випадках. 

Початок епідемії в Україні прогнозують на середину грудня. Отже, навіть якщо Ви зважитесь на вакцинацію лише сьогодні, то маєте всі шанси отримати повноцінний імунітет до вищезгаданих штамів вірусу грипу, адже для його розвитку необхідно від 2-х до 4-х тижнів. Хоча вакцинуватися можна протягом всього епідсезону.

При відсутності імунітету, власного чи набутого, захворіти на грип може будь-хто. Симптоми грипу проявляються раптово і тривають від кількох днів до кількох тижнів. 

Клінічними ознаками грипу є: висока температура (більше 38С), яка триває 5 днів та більше; лихоманка; головний біль; ломота в м’язах та суглобах; загальна слабкість; втрата апетиту. Можливі нудота, кашель (2 тижні та більше), нежить. 

При появі перших симптомів, необхідно залишатися вдома та звертатися до лікаря. Це, по-перше, може врятувати Вас від розвитку ускладнень грипу, а по-друге - убезпечить інших людей (в транспорті, на роботі, в магазині) від контакту з Вашим вірусом.

Тож не будьте егоїстами, подумайте про своє здоров’я та здоров’я тих, хто Вас оточує: вакцинуйтеся та підтримуйте власний імунітет щоб вірус грипу для Вас був лише сторонньою інформацією з екрану телевізора.

 

Записатись
Подати скаргу