Новини

25 Травень 19:04
Увага! Заборонено купання на всіх міських пляжах!
Увага! Заборонено купання на всіх міських пляжах!

17 травня поточного року фахівці Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області провели позапланове обстеження зон відпочинку населення – пляжів «Гонти», «Хімік», «Центральний».

В ході перевірки було встановлено, що території пляжів прибрані, проведено покос трави, встановлені урни та контейнери для збору побутових відходів, забезпечено функціонування душових кабін та туалетів, санітарно-технічне обладнання яких підключено до централізованих мереж водопостачання та каналізації.

На територіях пляжів обладнані лавочки, тіньові навіси, роздягальні, проведена підсипка берегової зони чистим піском, представлені акти водолазного обстеження дна акваторій пляжів, встановлені межі пляжів та наглядна агітація, зокрема про заборону вигулу тварин та інше.

За результатами лабораторних досліджень, наданих Державною установою «Вінницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» 25 травня 2018 року, встановлена невідповідність якості води р. Південний Буг в місцях купання людей на пляжах міста по мікробіологічним показникам (результат № 710-712 від 21 травня 2018 року): індекс лактозопозитивної кишкової палички становить на пляжі «Гонти» - 28000 в дм³, на пляжі «Хімік» - 23000 в дм³, на пляжі «Центральний» - 93000 в дм³, при нормі не більше 5000 в дм³ згідно вимог «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 червня 1996 року № 173. Крім того, на пляжі «Гонти» в місці купання виявлено стафілокок.

Встановлена невідповідність якості води р. Південний Буг по запаху на всіх зонах відпочинку, запах становив 4 бали при нормі не більше 1. Також має місце перевищення у воді вмісту формальдегіду, який склав 0,14 мг/дм³ на пляжі «Гонти», 0,08 мг/дм³ на пляжі «Хімік» та 0,13 мг/дм³ на пляжі «Центральний» (протокол № 301-303 від 16 травня 2018 року), при нормі не більше 0,05 мг/дм³ згідно вимог ДСТУ 4808-2007 «Джерела централізованого питного водопостачання. Гігієнічні та екологічні вимоги щодо якості води і правила вибирання».

У воді та ґрунті на вказаних пляжах збудників паразитарних хвороб не виявлено. Але виявлено мікробне забруднення ґрунту на пляжі «Гонти» (результат № 708 від 21 травня 2018 року). 

На «Вишенському озері» якість води також не відповідає санітарним вимогам по мікробіологічним показникам, вмісту формальдегіду та запаху, в ґрунті виявлено збудник паразитарного захворювання (результат № 713 від 21 травня 2018 року, протокол № 304 від 16 травня 2018 року та результат № 22 від 18 травня 2018 року).

З метою недопущення виникнення інфекційних захворювань та погіршення стану здоров’я населення, вказана інформація з рекомендацією встановити на територіях зон відпочинку таблички з надписом «Купатись заборонено» направлена на адреси адміністрацій комунального підприємства «Комбінат комунальних підприємств». Також проінформовано департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

 

Записатись
Подати скаргу