Новини

19 Грудень 11:32
Уряд запустив експериментальний проект з проведення ідентифікації та реєстрації домашніх тварин
Уряд запустив експериментальний проект з проведення ідентифікації та реєстрації домашніх тварин

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 03 листопада 2023 року №1171 "Про реалізацію експериментального проекту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин", якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин, що стане початком важливих змін у державній політиці щодо поводження з домашніми тваринами.

Відповідно до пункту 38 Порядку власнику/утримувачу, який є фізичною особою, за його бажанням у разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта на тварину агентом з ідентифікації домашніх тварин у порядку, встановленому законодавством, видається ветеринарно-санітарний паспорт на тварину, що містить інформацію про власника, опис тварини, відомості про її ідентифікацію, стан здоров'я, діагностику, щеплення, лікування тощо.

Частиною четвертою статті 32 Закону України "Про ветеринарну медицину" визначено, що ветеринарно-санітарні паспорти на тварин можуть видаватися ліцензованими лікарями ветеринарної медицини.

Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва" спрощено процедуру видачі ветеринарних документів шляхом виключення їх з переліку документів дозвільного характеру, а також виведення з-під дії Закону України "Про адміністративні послуги".

Наразі Держпродспоживслужбою спільно з Мінагрополітики опрацьовуються питання щодо прийняття нормативно-правового акта стосовно реалізації права видачі ветеринарно-санітарних паспортів на тварин ліцензованими лікарями ветеринарної медицини. Водночас звертаємо увагу, що на ринку надання приватних ветеринарних послуг значного поширення набула послуга з видачі так званого "Міжнародного ветеринарного паспорта" на домашніх тварин, що вводить в оману їх власників, та, як наслідок, призводить до непорозумінь під час оформлення супровідних ветеринарних документів на переміщення.

Зауважимо, що єдина форма бланку ветеринарно-санітарного паспорта на домашню тварину (домашні тварини – коти, собаки) затверджена наказом Мінагрополітики від 26.10.2017 р. №578.

 

 

Записатись
Подати скаргу