Новини

17 Квітень 16:07
У Вінницькому районі проведено низку нарад з бджолярами та аграріями щодо безпечного використання ЗЗР
 У Вінницькому районі проведено низку нарад з бджолярами та аграріями щодо безпечного використання ЗЗР

Протягом березня-квітня 2024 року Головні спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького районного управління Олеся Василевич та Євген Железняк провели наради із залученням представників трьох органів місцевого самоврядування (Тиврівської, Сутисківської, Гніванської територіальних громад), пасічників та керівників сільськогосподарських підприємств щодо правил застосування пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин (ЗЗР) та профілактики отруєння бджіл.

Під час наради присутні обговорили:

  • основні правила застосування пестицидів, агрохімікатів та ЗЗР;
  • основні положення Закону України "Про бджільництво";
  • порядок реєстрації пасіки в державному реєстрі потужностей операторів ринку та отримання ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку;
  • основні причини отруєння бджіл;
  • заходи профілактики та порядок дій при встановленні факту отруєння бджіл ЗЗР.

Вберегти урожай від пошкодження або знищення шкідливими організмами без застосування пестицидів, агрохімікатів та ЗЗР, на жаль, неможливо. Проте і пасічники мають право на захист своїх інтересів.

Важливою зв'язуючою ланкою між бджолярами та аграріями можуть бути органи місцевого самоврядування. Діалог, співпраця, взаєморозуміння та дотримання законів України "Про бджільництво", "Про місцеве самоврядування в Україні", Державних санітарних правил "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві", "Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України", Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин забезпечить отримання меду та врожаю.

 

Записатись
Подати скаргу