Новини

31 Січень 12:28
У Вінницькому міському управлінні пройшла нарада щодо аналізу проведеної роботи за 2023 рік
У Вінницькому міському управлінні пройшла нарада щодо аналізу проведеної роботи за 2023 рік

30 січня 2024 року працівники Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області провели нараду щодо аналізу роботи відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства і відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини за 2023 рік.

Протягом року робота управління була організована згідно затвердженого плану.

Планові перевірки підконтрольних об'єктів не проводилися у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану. Проте за заявами суб'єктів господарської діяльності було здійснено 93 позапланових обстеження 88 підконтрольних об'єктів, за результатами яких підготовлено 13 приписів та 2 листи. Також, фахівці управління взяли участь у 247 комісійних перевірках, в ході 162 (на 127 об'єктах) було виявлено порушення вимог санітарного законодавства. Крім того, було проведено 150 моніторингових обстежень об'єктів, 125 з яких перевірялися у зв'язку з надзвичайною ситуацією із захворюваності на гепатит А серед населення Вінницької МТГ.

Одним із основних розділів роботи Вінницького міського управління є контроль за станом водопостачання, у тому числі за якістю питної води. Протягом року було відібрано 124 проби питної води з централізованої мережі водопостачання на мікробіологічні показники, 111 проб на санітарно-хімічні показники, 3 проби на вірусологічні дослідження, 39 проб на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники, 1 проба на вірусологічне дослідження з криниць громадського користування. Крім того, фахівцями управління забезпечено контроль за якістю води відкритих водойм на території міста, у тому числі в місці водозабору та на пляжах, протягом року відібрано 16 проб води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Про кожен випадок невідповідності якості питної води централізованого та децентралізованого водопостачання, а також води з відкритих водойм інформували міського голову, директора відповідних департаментів ВМР, голову Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці, начальника КП "Вінницяоблводоканал", керівників закладів та установ. Згідно результатів повторних досліджень, якість води з централізованої мережі відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною". У 2023 році серед населення міста інфекційні захворювання, пов'язані із вживанням питної води, не реєструвалися.

Слід зауважити, що протягом звітного періоду робота управління здійснювалась у тісній співпраці з органами місцевої влади. Так, за ініціативи Вінницького міського управління було проведено 5 засідань міської комісії ТЕБ та НС з питань профілактики поширення вірусного гепатиту А, ботулізму та отруєнь грибами.

Фахівці управління забезпечили оперативне реагування на виклики, пов'язані з можливим негативним впливом факторів середовища життєдіяльності людини та розглянули 102 звернення громадян щодо незадовільних умов проживання.

Питання створення умов безпечного відпочинку дітей в пришкільних таборах також знаходилося під пильним контролем Вінницького міського управління. Перед початком роботи закладів оздоровлення та відпочинку було організовано проведення лабораторних досліджень води і комісійні обстеження всіх зазначених установ (та 3 позапланові перевірки таборів відпочинку), за результатами яких було підготовлено 1 припис. В період функціонування пришкільних таборів було проведено 30 позапланових обстежень таборів відпочинку з денним перебуванням, з яких у 4 були виявлені порушення санітарно-гігієнічних вимог, керівникам вказаних закладів було направлено 4 приписи, пропозиції яких були виконані. Про результати контролю за діяльністю закладів відпочинку Вінницької МТГ проінформовано міського голову та директора департаменту освіти.

Одним із пріоритетних напрямків роботи управління є здійснення контролю за дотриманням Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку Вінницької МТГ, а також належного забезпечення матеріально-технічного стану харчоблоків закладів освіти та їх утримання. Так, протягом року проведено 157 комісійних та 70 моніторингових обстежень ДНЗ та ЗЗСО, погоджено 71 паспорт харчоблоку, розглянуто 47 примірних меню харчування дітей та асортиментів буфетної продукції, з яких 36 погоджено. За результатами щомісячних аналізів виконання норм харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, а також у пришкільних таборах відпочинку, з метою виконання норм, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305, міському голові та директору департаменту освіти ВМР направлялися листи щодо необхідності вирішення питання достатнього фінансування харчування дітей на 2024 рік, завдяки чому збільшено фінансування організації харчування дітей в ДНЗ, школах та пришкільних таборах відпочинку.

Також, протягом року фахівці Вінницького міського управління провели 37 моніторингових обстежень пунктів тимчасового перебування ВПО, в ході 6 були виявлені порушення дотримання протиепідемічних заходів та вимог Порядку функціонування місць тимчасового проживання ВПО, затвердженого Постановою КМУ від 01.09.2023 р. №930, про що було проінформовано Вінницького міського голову.

Протягом року за результатами контрольно-наглядової діяльності щодо вимог санітарного законодавства було підготовлено 117 листів на органи місцевої влади та 263 листи керівникам суб'єктів господарювання. З метою підвищення рівня гігієнічних знань, запобігання і зниження рівня ГКІ та харчових отруєнь, проведено 3 семінари та 3 наради. В ході здійснення державного санітарного нагляду фахівцями відділу постійно проводилась санітарно-роз'яснювальна робота на підконтрольних об'єктах та серед населення.

В 2023 році фахівці забезпечили 100% виконання річного плану профілактичних щеплень тварин та птиці проти інфекційних хвороб та виконання плану доставки проб крові зоопаркової птиці на сальмонельоз та грип, плану державного моніторингу залишкової кількості ветеринарних препаратів та інших забруднюючих речовин у необроблених харчових продуктах тваринного походження. Постійно здійснюється контроль за ефективністю використання біопрепаратів, придбаних за  кошти  державного та місцевого бюджетів, за звітний період використано 1635 доз вакцини проти сказу, 3600 доз від Хвороби Ньюкасла, 133 дози проти сибірки та 170 доз проти АЧС.

Спеціалістами ініційовано та проведено 2 засідання ДНПК щодо посилення заходів профілактики та недопущення виникнення сказу на території Вінницької МТГ. Перевірено видачу 7083 ветеринарних документа, зауважень не виявлено. Проведено 142 позапланових заходи державного контролю: у сфері ветеринарної медицини - 4, 138 - у сфері безпечності харчових продуктів. Зареєстровано 681 оператор ринку та видано 10 експлуатаційних дозволів. Проведено 2 семінари та 15 роз'яснювальних бесід щодо антирабічних заходів, а також 3 семінари на тему впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) та попередження виникнення харчових отруєнь.

Підводячи підсумки, працівники Вінницького міського управління визначили пріоритетні напрямки діяльності на 2024 рік.

Записатись
Подати скаргу