Новини

15 Листопад 10:38
У Львові відбувся IV регіональний форум "Реформа системи шкільного харчування"
У Львові відбувся IV регіональний форум "Реформа системи шкільного харчування"

Протягом 12-13 листопада 2021 року у м. Львів, за підтримки першої леді України Олени Зеленської та в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, відбувся IV регіональний форум "Реформа системи шкільного харчування".

Нові стандарти меню, сучасні технологічні процеси, роль громад і керівників закладів освіти в успішній реалізації реформи шкільного харчування, ефективний контроль і безпека - ці та інші важливі питання були обговорені під час заходу.

Форум відвідали учасники з дев'яти областей України. Представники Вінницької області, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук та перший заступник Олександр Сорочан, на чолі з першою заступницею Голови ОДА Наталею Заболотною долучились до заходу в перший день.

У вітальному слові Олена Зеленська підкреслила, що світ змінився і змінились підходи до шкільного харчування. За її словами, до повного перезавантаження системи шкільного харчування залишається півтора місяці. Головне завдання – повернути дітей до шкільної їдальні, щоб було і смачно, і корисно водночас.

Наразі в Україні триває обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів НАССР, який є необхідним для зниження ризиків, що пов’язані з харчовими отруєннями та для удосконалення харчових продуктів і процесів їх виробництва.

На Вінниччині 499 закладів загальної середньої освіти (75%) вже здійснили перехід та успішно користуються цією системою. Так, 497 шкіл з 51 територіальної громади використовують оновлене меню зі стравами рецептурного збірника Євгена Клопотенка.

Окрім того, капітально відремонтовано їдальні та харчоблоки 11 закладів загальної середньої освіти, а у 392 закладах оновлено посуд, кухонне та технологічне обладнання, системи очистки води.

Варто зазначити, що під час форуму відбулась презентація результатів Всеукраїнського дослідження "Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти". Дослідження організовано Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-українським проєктом DECIDE – "Децентралізація для розвитку демократичної освіти", українсько-швейцарським проєктом "Діємо для здоров’я", дослідницькою компанією "Info Sapiens" за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

 

Записатись
Подати скаргу