Новини

19 Березень 11:34
Триває щорічна планова кампанія з проведення протиепізоотичних заходів на пасіках
Триває щорічна планова кампанія з проведення протиепізоотичних заходів на пасіках

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 року №413 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів, та переліку послуг спеціалістів ветеринарної медицини, за здійснення обов'язкових або необхідних протиепізоотичних заходів та розмірів їх оплати" (далі – Постанова №413) визначено, що лабораторно-діагностичні дослідження на американський гнилець, європейський гнилець, нозематоз, акарапідоз, вароатоз проводяться за рахунок коштів державного бюджету (безоплатно).

Відповідно до статті 34 Закону України "Про бджільництво" ветеринарно-санітарне обслуговування бджільництва здійснюється спеціалістами ветеринарної медицини або під їх контролем власниками пасік чи пасічниками (клінічний огляд бджолосімей та відбір зразків).

Відбір зразків для лабораторних досліджень в рамках виконання Плану протиепізоотичних заходів до 15 травня поточного року проводиться безкоштовно, а тому виставляти власнику пасіки рахунок для оплати за виклик спеціаліста ветеринарної медицини Держпродспоживслужби є неправомірним.

Графік проведення планових протиепізоотичних заходів на пасіках.

Довідково:

  1. Сплата коштів за проведення клінічного огляду бджолосімей відбувається відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 р. № 96 у редакції наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 25.02.2021 р. № 395, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.03.2021 р. за № 315/35937.
  2. Кошти сплачуються лише за ту кількість бджолосімей, яка була фактично оглянута спеціалістами Держпродспоживслужби.
  3. Клінічний огляд бджолосім'ї включає в себе візуальний огляд спеціалістом ветеринарної медицини гнізд бджіл (в середині вулика), їхнього розплоду – 2-3-х стільників (рамок), спостереження за їхньою поведінкою з метою виключення або встановлення підозри на інфекційні, паразитарні чи незаразні хвороби.
  4. У випадку, якщо спеціалісти ветеринарної медицини Держпродспоживслужби не мають відповідних навичок поводження з бджолами для проведення клінічного огляду самостійно, такий огляд можна провести під контролем пасічника.

 

Записатись
Подати скаргу