Новини

29 Квітень 15:06
Святкуйте Великдень, дотримуючись простих правил безпеки!
Святкуйте Великдень, дотримуючись простих правил безпеки!

Напередодні святкувань Великодня та проведення традиційних травневих пікніків Держпродспоживслужба області вкотре звертається до громадян з нагадуванням про основні правила профілактики харчових отруєнь.

Святкування, зазвичай, продовжується декілька днів, нерідко продукти харчування закуповують з запасом, а приготування їх проводиться заздалегідь. Умови зберігання страв при цьому порушуються, а після довготривалого святкування стає шкода їх викидати. Все це може призвести до негативних наслідків, ставши причиною харчових отруєнь.

 

Щоб уберегтися та запобігти виникненню харчових отруєнь, слід чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування страв:

  • перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету необхідно ретельно вимити руки;
  • після розробки сирого м’яса, птиці, риби та яєць також вимийте руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;
  • гарячою водою та миючими засобами вимийте робочий стіл, розробні дошки та кухонний інвентар, на яких розроблялись сире м’ясо, птиця та риба;
  • ретельно вимийме фрукти та овочі, які вживаються сирими;
  • при купівлі будь-яких продуктів харчування звертайте увагу на строки придатності та, за необхідності, вимагайте документи, що засвідчують їх якість;
  • м’ясо, птицю та рибу потрібно добре проварювати та просмажувати (особливо вироби із фаршу), курячі яйця перед використанням слід мити, молоко —кип'ятити, простоквашу-самоквас використовувати лише для тіста, не пастеризований сир — для страв, які піддаються тепловій обробці;
  • дотримуйтесь температурного режиму при зберіганні продуктів, готові страви, особливо салати, необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6°С, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
  • зберігайте вироби з масляним кремом при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв, холодні страви слід оберігати від забруднення руками під час приготування та нарізання.

Не переїдайте, не вживайте занадто алкоголю та гострих закусок. Дотримуйтесь неважких елементарних правил, ставтесь з обережністю до свого здоров’я та здоров’я ваших близьких!

 

Записатись
Подати скаргу