Новини

25 Липень 14:39
Стоп АЧС!
Стоп АЧС!

За результатами досліджень державними лабораторіями Держпродспоживслужби біологічного матеріалу від свиней, що загинули у приватному секторі та мисливському господарстві Київської і Чернігівської областей, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней, що є ризиком для господарств сусідніх областей.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації і недопущення розповсюдження АЧС Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує власникам свиней посилити профілактичні заходи.

АЧС - найнебезпечніша хвороба свиней, оскільки її занесення супроводжується:

  • високою смертністю серед ураженого поголів'я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати інфіковане стадо;
  • запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів.

Факторами передачі збудника можуть стати різні об'єкти зовнішнього середовища: корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней.

Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи.

Заходи з покращення рівня біобезпеки господарства:

  1. усі господарства, незалежно від форми власності, зобов'язані дотримуватися вимог закритого режиму роботи;
  2. не купувати живих свиней, корми та сировину на АЧС-позитивних територіях, утримуватись від закупівель свиней і корму без відповідних документів та сертифікатів;
  3. для зменшення ризику необхідно забезпечити, щоб у радіусі 3-5 км довкола ферми не утримувалися свині (у приватному секторі або у підсобних господарствах персоналу);
  4. згодовувати свиням лише термічно оброблений корм, виключити потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.

 

Записатись
Подати скаргу