Новини

17 Січень 11:23
Спеціалісти Жмеринського районного управління провели нараду-семінар з питань організації харчування дітей в організованих колективах
Спеціалісти Жмеринського районного управління провели нараду-семінар з питань організації харчування дітей в організованих колективах

Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування до 2027 року є забезпечення збалансованого якісного харчування в закладах освіти, що покращує стан здоров'я дітей, сприяє усвідомленому вибору здорового харчування та формуванню здорової нації.

Реформування системи шкільного харчування, яке розпочалось в 2020 році, впроваджується далі. Кабінетом Міністрів України від 27 жовтня 2023 року було прийнято Розпорядження №990-р "Про схвалення Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках".

Відповідно до визначених завдань Стратегії, фахівці Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області систематично проводять заходи, спрямовані на удосконалення знань осіб, залучених до організації харчування в закладах освіти різних рівнів.

Так, 16 січня 2024 року на базі Барського ліцею №2, в ході проведення освітнього форуму "Шкільне харчування: зміни та виклики сьогодення", за сприяння відділу освіти Барської міської ради, заступник начальника відділу за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Оксана Ольшанська, головний спеціаліст відділу безпечності та якості харчових продуктів Леся Гула провели розширену нараду-семінар з питань організації безпечного та якісного харчування дітей в організованих колективах. На нараді були присутні керівники закладів освіти, медичні працівники, керівники груп НАССР, кухарі.

Увагу присутніх було акцентовано на активному використанні вебпорталу "Знаїмо" з метою популяризації здорового харчування серед населення та розвитку професійних навичок. В ході наради були висвітлені питання дотримання вимог санітарного законодавства, зокрема дотримання санітарних регламентів в закладах освіти; виконання в повній мірі норм харчування, що затвердженні Постановою КМУ №305 "Про запровадження норм Порядку організації харчування у закладах освіти", розширення асортименту меню. Окремо були розглянуті питання щодо впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), особливості практичного застосування програм-передумов та вимоги до постачальників харчових продуктів в освітні заклади.

Спільно з освітянами спеціалісти обговорили подальші важливі аспекти впровадження реформи шкільного харчування, впровадження та контролю дотримання нових норм харчування, безпечності та якості як основи реформування системи шкільного харчування тощо. Під час діалогу учасники наради мали змогу отримати вичерпні компетентні відповіді на питання, що стосуються організації харчування, дотримання санітарно-гігієнічного режиму, профілактики інфекційних захворювань тощо.

 

Записатись
Подати скаргу