Новини

12 Жовтня 12:17
Спеціалісти Вінницького міського управління проводять роз'яснювальну роботу з недопущення винникнення харчових отруєнь дикорослими грибами
Спеціалісти Вінницького міського управління проводять роз'яснювальну роботу з недопущення винникнення харчових отруєнь дикорослими грибами

З метою профілактики та недопущення виникнення харчових отруєнь, пов'язаних із вживанням дикорослих грибів та захворювання на ботулізм, за ініціативи Вінницького міського управління, зазначені питання щорічно заслуховуються на засіданні міської комісії з питань ТЕБ та НС, із затвердженням Комплексних планів щодо вжиття заходів з профілактики та лікування даних захворювань із залученням відповідних органів центральної виконавчої влади та лікувальних закладів міста.

Так, з прийняттям Комплексного плану щодо розробки та вжиття профілактичних заходів, спрямованих на недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами та захворювання на ботулізм, затвердженого протоколом №22 від 03.07.2023 р. міської комісії з питань ТЕБ та НС, направлено лист на адресу директора Департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради щодо організації подання ввірених керівникам лікувально-профілактичних закладів своєчасної інформації про кожен випадок (в т.ч. підозру) отруєння грибами та випадки захворювання на ботулізм до ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" та забезпечення у визначених лікувально-профілактичних закладах наявності необхідної кількості медичних препаратів для проведення повноцінного лікування дорослих та дітей; 6 листів на адреси директорів лікувально-профілактичних закладів міста щодо забезпечення співпраці з ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" з питань налагодження чіткого обліку звітності, подання термінових повідомлень про випадки підозр на отруєння грибами, захворювання на ботулізм, інформації про встановлення заключних діагнозів та виконання необхідних заходів, передбачених Постановою №818 від 21.08.2019 р. "Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров'ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення" та надання необхідної медичної допомоги захворілим; 1 лист начальнику КП "Муніципальна варта" щодо вжиття заходів з недопущення торгівлі дикорослими грибами (в т.ч. продуктів їх переробки), харчових продуктів (консервів, готової рибної продукції, в т.ч. непатраної в'яленої риби тощо) без наявності супровідної документації, яка засвідчує їх якість та безпечність в невстановлених місцях для торгівлі та проведення роз'яснювальної роботи серед населення; 8 листів керівникам агропродовольчих ринків щодо заборони реалізації грибних, м'ясних, плодово-овочевих консервів, кулінарних виробів домашнього виробництва,  в'яленої риби невідомого походження, без супровідної документації, яка засвідчує їх якість та безпечність, дикорослих грибів та продуктів їх переробки, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу та посилення контролю за реалізацією харчових продуктів за наявності супровідної документації, яка засвідчує їх якість та безпечність, а також наявності довідок ветеринарно-санітарної експертизи; 50 листів керівникам закладів громадського харчування щодо недопущення використання дикорослих грибів (продуктів їх переробки, домашнього консервування) для приготування кулінарних страв.

Фахівці Вінницького міського управління здійснили 8 моніторингових обстежень агропродовольчих ринків з метою виконання заходів з профілактики харчових отруєнь дикорослими грибами, за результатами яких порушень не виявлено.

На виконання листа (СЗ-6/1155/23 від 28.09.2023 р. ) заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області та з метою профілактики недопущення виникнення харчових отруєнь та кишкових захворювань, пов'язаних із вживанням дикорослих грибів (в т.ч. продуктів їх переробки), фахівці Вінницького міського управління продовжили проведення моніторингових обстежень агропродовольчих ринків м. Вінниці – всього проведено 6 обстежень з повторним врученням 6 листів керівникам агропродовольчих ринків. За результатами моніторингових обстежень встановлено, що адміністрацією ринків вживаються заходи щодо недопущення реалізації дикорослих грибів без ветеринарно-санітарної експертизи та продуктів їх переробки, тому порушень не було встановлено.

За поточний період року фахівцями Вінницького міського управління прочитано 16 лекцій щодо профілактики отруєнь грибами, з метою підвищення гігієнічних знань серед населення на офіційному вебсайті ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області опубліковано 3 статті, розповсюджено понад 78 санбюлетнів. Крім того, постійно проводиться роз'яснювальна робота щодо профілактики отруєнь дикорослими грибами з працівниками ветеринарно-санітарних лабораторій агропродовольчих  ринків міста.

Варто зазначити, що моніторингові обстеження агропродовольчих ринків триватимуть і надалі.

 

Записатись
Подати скаргу