Новини

02 Травень 10:23
Спеціалісти Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами проводять постійний моніторинг цін на соціально значущі товари
Спеціалісти Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами проводять постійний моніторинг цін на соціально значущі товари

На період дії воєнного стану в Україні припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду, державний нагляд (контроль) здійснюється лише задля стримування зростання цін на соціально значущі товари, гарантуючи їхню доступність для населення та за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та убезпечення держави.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 року №223 "Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548" до переліку таких товарів увійшли близько 30 видів продукції, серед яких: борошно пшеничне, макаронні вироби, хліб, крупи гречана та вівсяна, цукор кристалічний, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% (у плівці), сметана жирністю до 15% включно, масло вершкове жирністю від 72% до 82,5% включно, яйця курячі категорії С1, олія соняшникова, цибуля ріпчаста, капуста білокачанна, морква, буряк, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне тощо.

До того ж державою встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) розміром не більше 10% на перелік критично важливих продуктів харчування.

Так, станом на 01 травня поточного року сімома оперативними групами Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами проведено 5 459 моніторингових обстежень. Йдеться, зокрема, про 4 445 моніторингів продовольчих об'єктів торгівлі, 27 обстежень аптек та 987 моніторингів АЗС.

Моніторингові обстеження проводяться як в мережах супермаркетів, так і в невеличких продуктових магазинах та на автозаправних станціях. Також, під час моніторингу спеціалісти Держпродспоживслужби проводять активну роз'яснювальну роботу з суб'єктами господарювання та поширюють пам'ятки щодо необхідності дотримання вимог чинного законодавства та недопущення необґрунтованого підвищення цін.

У разі виявлення підвищення цін, представниками моніторингових груп вживаються превентивні заходи впливу для їхнього зниження до економічно обґрунтованого рівня.

Шановні громадяни! Якщо ви виявили неправомірне підвищення цін, повідомте про це Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, зателефонувавши за номером (0432) 65-88-00 або надіславши повідомлення на електронну пошту info@vingudpss.gov.ua .

 

 

Записатись
Подати скаргу