Новини

07 Лютий 14:43
Спеціалісти Держпродспоживслужби перевірили харчоблоки закладів освіти Вінницької МТГ
Спеціалісти Держпродспоживслужби перевірили харчоблоки закладів освіти Вінницької МТГ

З метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, на виконання Розпорядження КМУ від 27.10.2023 р. №990-р "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках", наказу Вінницької обласної військової адміністрації від 30.11.2023 р. №1440 "Про затвердження Обласної програми "Реформування системи шкільного харчування у Вінницькій області на 2024-2027 роки", фахівці Вінницького міського управління ініціювали проведення комісійних (за участю представників Департаменту освіти Вінницької міської ради) перевірок харчоблоків функціонуючих закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

Протягом 06-07 лютого комісійно обстежено 7 харчоблоків дошкільних навчальних закладів. Під час перевірок спеціалісти першочергово визначали їх матеріально-технічний стан, в т.ч. забезпечення достатньою кількістю справного холодильного та технологічного обладнання, маркованих виробничих столів, розробного інвентаря, кухонного посуду і наявність умов для миття та обробки сировини.

З метою недопущення отримання продуктів харчування та продовольчої сировини з незареєстрованих підприємств, особливо прискіпливо перевіряли перелік постачальників та наявність у них державної реєстрації потужностей або експлуатаційного дозволу.

Не залишились поза увагою і питання дотримання термінів придатності та умов зберігання продуктів харчування, поточності технологічного процесу, товарного сусідства, правил обробки яєць, миття кухонного посуду та іншого приладдя, дотримання правил особистої гігієни персоналом.

Особлива увага приділялась відповідності організації харчування дітей вимогам Постанови КМУ №305 від 24.03.2021 р. "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", в т.ч. забезпечення виконання встановлених норм харчування. Так, на теперішній час, в усіх комунальних закладах дошкільної освіти Вінницької МТГ організоване харчування згідно погодженого з Держпродспоживслужбою примірного 4-тижневого меню на зимовий період. Завдяки збільшенню з 01.01.2024 р. фінансування організації харчування, з початку року досягнуто майже 100% виконання встановлених норм продуктів харчування. В денному раціоні дітей в широкому асортименті наявні страви зі свіжих овочів та фруктів, молочних продуктів, м'яса та риби.

Окрім того, під час заходів фахівці перевіряли і наявність відповідно оформлених технологічних карток, своєчасність заповнення журналів бракеражу та іншої медичної документації, а також дотримання правил відбору і зберігання добових проб.

Під час обстежень активно проводилася інформаційно-роз'яснювальна робота щодо дотримання гігієнічних та протиепідемічних вимог під час приготування страв. З метою підвищення рівня гігієнічних знань серед працівників дошкільних навчальних закладів та обговорення виявлених недоліків, на найближчий час заплановане проведення наради з керівниками ЗДО.

 

Записатись
Подати скаргу