Новини

29 Березень 11:47
Що змінилось у порядку нарахувань за послугу з постачання теплової енергії?
Що змінилось у порядку нарахувань за послугу з постачання теплової енергії?

Відповідно до Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 р. №830 (далі – Постанова №830), розподіл обсягів спожитої у будинку комунальної послуги здійснюється на підставі "Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлях комунальних послуг", затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 р. №315 (далі – Методика).

Згідно Методики передбачалося, що розподіл теплової енергії між споживачами у багатоквартирних будинках проводився виключно за показаннями вузла комерційного обліку теплової енергії. Тобто, для будинків, на яких не було встановлено такий вузол, Методика не застосовувалась і до встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку плата за послуги з постачання теплової енергії проводились за встановленим тарифом та обсягом спожитої послуги, який визначався відповідно до норми споживання теплової енергії, встановленої органом місцевого самоврядування, що підлягала щомісячному коригуванню виконавцем послуги за фактичною кількістю годин постачання теплової енергії та фактичною середньомісячною температурою зовнішнього повітря.

Проте, наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 28.12.2021 р. №358 (далі – Наказ №358), який набрав чинності 28.01.2022 р., було внесено зміни до Методики, а саме - до порядку розподілу між споживачами обсягів спожитих комунальних послуг у будівлі/багатоквартирних будинках. Тепер обсяг теплової енергії, витрачений на опалення місць загального користування та функціонування внутрішньобудинкових мереж опалення (загальнобудинкові потреби опалення), має сплачуватись всіма співвласниками багатоквартирних будинків незалежно від наявності вузла комерційного обліку теплової енергії.

При цьому, застосування нової редакції Методики повинно відбуватись починаючи з нарахувань січня 2022 року (оскільки усі розрахунки відносяться до розрахункового періоду, до календарного місяця). Сама Методика передбачає, що перерозподіл обсягу спожитої у будівлі/будинку комунальної послуги проводиться не більше ніж за 12 розрахункових періодів (новий порядок розподілу та нарахування має бути застосований виконавцями комунальних послуг не пізніше 31 грудня 2022 року).

В результаті проведених корегувань, всі споживачі підприємства (незалежно від наявності чи відсутності вузла комерційного обліку теплової енергії на будинку, незалежно від того, чи підключено приміщення споживача до систем опалення або ж навпаки - оснащене індивідуальною системою опалення) на початку грудня 2022 року отримали рахунки на оплату послуг за листопад 2022 року та побачили у них окрім нарахувань за листопад 2022 року (у графі "Сума нарахувань"), також і суму перерахунку вартості послуг за січень, лютий та березень 2022 року (у графі "Перерахунок").

Розберемося, чого ж торкнулись зміни:

Послуга з постачання теплової енергії.

По-перше, змінився відсоток теплової енергії, що розподіляється на опалення місць загального користування та функціонування системи опалення будинку. Попередньою редакцією Методики  відсоток на опалення місць загального користування у будинках, що обладнані комерційними вузлами обліку теплової енергії, складав:

  • 20% – 1-поверхові будинки;
  • 18% – 2-поверхові будинки;
  • 16% – 3-поверхові будинки;
  • 14% – 4-поверхові будинки;
  • 12% – 5-поверхові будинки;
  • 10% – 6-ти та вище поверхові будинки.

На функціонування системи опалення припадало 8% від загального обсягу спожитої теплової енергії.

У новій редакції Методики ці два поняття об'єднані у єдиний термін – "загально-будинкові потреби", відсоток на опалення яких, як і раніше, залежить від поверховості житлового будинку:

  • 25% – 1-5 поверхів;
  • 20% – 6-10 поверхів;
  • 15% – вище 10 поверхів.

Розглянемо, як приклад, 5-поверховий житловий будинок – якщо раніше на загальнобудинкові потреби приходилося 20% загального споживання теплової енергії (12% + 8%), то за новою редакцією Методики відсоток збільшився до 25% (а для 2-поверхових будинків зменшився з 26% (18% + 8%) до 25%).

Наступна зміна торкнулась житлових будинків, які не оснащені комерційними вузлами обліку теплової енергії (загальнобудинковими тепловими лічильниками). Відповідно до попередньої редакції Методики, визначення обсягу споживання послуги по будинкам без вузлів комерційного обліку здійснювалось на підставі встановленої норми споживання теплової енергії на 1 м2, що розраховувалась в середньому по територіальній громаді та підлягала щомісячному корегуванню на фактичну температуру зовнішнього повітря та фактичну кількість діб постачання теплової енергії у звітному періоді. Відповідна норма споживання була затверджена місцевими органами самоврядування. Також, в таких будинках не здійснювався розподіл теплової енергії на місця загального користування та функціонування системи опалення, нарахування виконувались лише споживачам, приміщення яких опалювались від централізованого теплопостачання, відповідно до опалювальної площі приміщення.

Згідно поточної редакції Методики, розподіл загального обсягу теплової енергії здійснюється у всіх багатоквартирних житлових будинках без виключення! Загальний обсяг спожитої теплової енергії визначається:

  • за наявності комерційного обліку – на підставі показань загальнобудинкового теплового лічильника;
  • за відсутності – розрахунковим методом.

Отже, обсяг у звітному місяці спожитої теплової енергії багатоквартирного будинку, який не оснащений вузлом комерційного обліку, визначається виходячи з максимального теплового навантаження будинку, з урахуванням фактичної кількості годин постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря даного періоду. За результатами відповідних розрахунків, мешканці будинків, які необладнані комерційними вузлами обліку теплової енергії, отримали рахунки, де зазначено перерахунок вартості послуг з постачання теплової енергії за січень - березень 2022 року з урахуванням перерозподілу спожитої теплової енергії між усіма приміщеннями будинку, в тому числі, з індивідуальним опаленням.

Послуга з абонентського обслуговування.

Вартість плати за абонентське обслуговування безпосередньо розраховується виходячи із загальної кількості абонентів за індивідуальними договорами послуги з постачання теплової енергії. Через зміни у Методиці розподілу послуги з постачання теплової енергії, загальна кількість абонентів теплопостачальників за індивідуальними договорами послуги з постачання теплової енергії збільшилась. Це відбулося через те, що у попередній редакції Методики в будинках, які не оснащені вузлами комерційного обліку, не передбачалось здійснення розподілу теплової енергії місць загального користування будинку між усіма власниками/співвласниками будинку і абоненти приміщень/квартир, які обладнані індивідуальним опаленням, не враховувались в кількість абонентів для розрахунку плати за абонентське обслуговування.

Отже, у зв'язку зі змінами в Методиці визначення обсягу спожитої теплової енергії у будинках, неоснащених вузлами комерційного обліку, та проведенням розподілу теплової енергії між усіма власниками/співвласниками в цих будинках, починаючи з січня 2022 року було здійснено перерахунок вартості плати за абонентське обслуговування з врахуванням оновленої кількості абонентів за індивідуальними договорами.

Таким чином, вартість послуги за абонентське обслуговування зменшилась:

  • по будинкам, що необладнані вузлами комерційного обліку – з 33,74 грн. до 30,34 грн.;
  • по будинкам, що обладнані вузлами комерційного обліку – з 23,04 грн. до 19,56 грн.

Споживачі послуг з постачання теплової енергії в отриманих платіжках за листопад 2022 року побачили відповідний перерахунок з січня 2022 року плати за абонентське обслуговування у менший бік (абоненти за індивідуальними договорами, що є користувачами послуг від системи централізованого теплопостачання, та квартир/приміщень з індивідуальним опаленням у будинках, що обладнані вузлами комерційного обліку) або у більший бік (абоненти за індивідуальними договорами квартир/приміщень з індивідуальним опаленням у будинках, що необладнані вузлами комерційного обліку).

Що таке теплове навантаження?

Теплове навантаження (Гкал/годину) – це кількість тепла, яка необхідна будівлі чи приміщенню за одну годину для забезпечення нормативної температури повітря.

Обсяг теплового навантаження, в першу чергу, зумовлений енергоефективністю будинку. Рівень енергоефективності залежить від багатьох факторів: конструкція будівлі, її розташування, орієнтація у просторі, тип будівництва, кількість поверхів, матеріал та товщина зовнішніх стін, наявність утеплення, стан будинку та його інженерних систем тощо.

Один з головних показників енергоефективності — теплові втрати будівлі, тобто який обсяг тепла втрачається через зовнішні стіни та перекриття будинку. Отже, чим більше будівля потребує тепла на годину, тим більшим буде обсяг спожитої теплової енергії та вартість послуги з постачання теплової енергії. Для прикладу, будинки малої поверховості (2-3 поверхи) споживають щонайменше удвічі більше тепла ніж середньостатистична 9-ти поверхівка.

Основні принципи розподілу теплової енергії у будинку:

  • розподілений обсяг теплової енергії завжди дорівнює загальному обсягу спожитої теплової енергії будинком за звітний період;
  • загальний обсяг спожитої теплової енергії розподіляється на обсяг загальнобудинкових потреб та обсяг потреб квартир/приміщень;
  • в загальному розподілі спожитої теплової енергії беруть учать приміщення будинку як з централізованим, так і з індивідуальним опаленням.
Записатись
Подати скаргу