Новини

15 Квітень 10:09
Що необхідно знати про метрологію у медицині?
Що необхідно знати про метрологію у медицині?

Одним з основних питань метрології у сфері медицини є встановлення придатності засобів вимірювальної техніки для застосування, виходячи з контролю їхніх метрологічних характеристик.

Сфера державного метрологічного контролю й нагляду поширюється на вимірювання, пов'язані із забезпеченням: охорони здоров'я; захисту життя та здоров'я громадян; якості та безпечності продуктів харчування; належного стану навколишнього природного середовища; безпеки умов праці; об'єктивності торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем та продавцем, податкових, банківських та митних операцій; обліку енергетичних і матеріальних ресурсів тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 р. №374 встановлений перелік законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, які підлягають періодичній повірці:

  • медичні апарати (електрофорез, УВЧ, магнітна і лазерна терапія, лазерні камери тощо), які використовуються для фізіотерапевтичних процедур, повинні обов'язково проходити контроль вихідних параметрів і мати чинне свідоцтво про придатність до застосування;
  • випробувальне обладнання (сушильні шафи, сита, термостати, печі тощо), яке використовується для відтворення нормованих зовнішніх факторів (навантажень), має обов'язково проходити атестацію і мати дієвий атестат;
  • засоби вимірювальної техніки (діагностичне обладнання, пульсоксиметри, ваги, тонометри тощо), які використовуються для отримання даних про стан хворого, повинні обов'язково проходити періодичну повірку і мати чинне свідоцтво про повірку.

Керівництво медичних установ здебільшого відповідально ставиться до виконання метрологічних робіт, адже своєчасно проведена повірка дає впевненість у правильності отриманої інформації про стан пацієнта, що є передумовою для встановлення вірного діагнозу.

Проте, на жаль, непоодинокими є випадки, коли використовуються неповірені або непрацездатні прилади. Хибні покази медичного приладу або результату аналізу інколи можуть коштувати життя пацієнту.

В Законі України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та в інших нормативно-правових актах і нормативних документах з метрології встановлено, що всі медичні прилади, які мають відношення до охорони здоров'я та життя людини, підлягають державному метрологічному нагляду та періодичному метрологічному контролю. Повірка, метрологічна атестація, калібрування засобів вимірювальної техніки та контроль вихідних параметрів медичного обладнання, що використовується в медичних установах, є гарантією точності їх роботи і підтвердженням якості медичних послуг.

Неможливо заперечити, що від точності техніки залежить точність діагнозу та правильність лікування, а отже – здоров'я і життя пацієнтів. Тож наступного разу, відвідуючи медичний заклад, поцікавтеся наявністю таких документів.

 

Записатись
Подати скаргу