Новини

24 Січень 14:23
Санітарно-епідемічна ситуація в області за 2023 рік
Санітарно-епідемічна ситуація в області за 2023 рік

Санітарно-епідемічна ситуація у Вінницькій області протягом 2023 року була нестабільною. Відповідно інформації, наданій ДУ "Вінницький ОЦКПХ МОЗ", загальний рівень інфекційної захворюваності, включаючи грип та ГРВІ, в порівнянні з 2022 роком, зріс на 15,5%. Зростання показників захворюваності відмічається за рахунок гострих кишкових інфекцій, в тому числі вірусного гепатиту А. Питома вага лабораторно підтверджених випадків гострих кишкових інфекцій зросла на 57,8%, невстановленої етіології - на 62,7%. Також на 32,3% збільшилась кількість випадків сальмонельозу.

На території області впродовж 2023 року зареєстровано чотири спалахи інфекційних хвороб (в 2022 році епідускладнень не реєструвалось):

  • В травні серед учнів Сугаківського ліцею Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району зареєстровано спалах кишкової інфекції, викликаний норовірусом. Захворіло 11 дітей та вчитель. Оперативне проведення епідрозслідування сприяло встановленню етіологічного фактору та локалізації вогнища. За виявлені в ході позапланового інспектування закладу порушення на адресу адміністрації школи направлено 2 приписи (в частині санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів), складено 2 протоколи (санітарне законодавство).
  • У вересні зареєстровано спалах сальмонельозу в побуті у селі Чемериси Барські Барської ТГ Жмеринського району. Після святкування дня народження в приватному домоволодінні постраждало 8 осіб, з яких 1 дитина. Страви для святкування готувались вдома донькою іменинника. Після завершення лабораторних досліджень матеріалу, відібраного в ході епідрозслідування спалаху, виявлено сальмонелу. Аналогічний збудник було виявлено і у 2 пробах харчових продуктів з дня народження. Етіологічним чинником спалаху слугувала Salmonella blegdam, а фактором передачі збудника інфекції - харчові продукти, а саме торт "Наполеон" та торт "Печінковий". Джерелом збудника інфекції стала особа, яка готувала страви на свято, а виникненню спалаху сприяло недотримання правил особистої гігієни, порушення умов зберігання і приготування страв.
  • В жовтні на території міста Вінниця та в частини громад області зареєстровано спалах вірусного гепатиту А. Перший випадок зареєстровано 16.10.2023 р., впродовж 16-29 жовтня надійшло 206 термінових повідомлень про випадки захворювання. Рішенням комісії з питань ТЕБ та НС вказаний спалах визнано надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Протиепідемічні заходи з профілактики розповсюдження спалаху здійснювались комплексно ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб", ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області та місцевими органами влади під загальним керівництвом обласного штабу. Проведення протиепідемічних заходів дало змогу локалізувати спалах і 12.12.2023 р. рішенням обласної комісії з питань ТЕБ та НС припинено дію режиму надзвичайної ситуації на території Вінницької області, а роботи з ліквідації наслідків завершено.
  • В грудні в КЗ Агрономічненський ліцей Агрономічненської сільської ради Вінницького району зареєстровано спалах гострого гастроентероколіту, захворіло 7 дітей, що відвідували заклад загальної середньої освіти. В закладі проведено комплекс протиепідемічних заходів та заключна дезінфекція. На адресу адміністрації директора ЗОШ надіслано 2 приписи про усунення порушень санітарного та законодавства про безпечність харчових продуктів. Інформаційно-рекомендаційні листи направлені в департамент освіти Вінницької ОВА, управління освіти Агрономічної сільської ради та сільському голові.

Впродовж останніх років нестабільною залишається ситуація із захворюваності на ботулізм. Протягом 2023 року зареєстровано 6 розрізнених в часі випадків побутового ботулізму. При цьому постраждало 6 осіб (в 2022 році діагноз ботулізм встановлено 7 особам, серед яких 1 дитина). Випадки реєструвались в Гайсинському (Гайсинська ТГ), Тульчинському (Городківська та Піщанська ТГ), Хмільницькому (м. Козятин ), Вінницькому (Липовецька ТГ) районах та м. Жмеринка. В ході епідрозслідування випадків ботулізму, при наявності у вогнищі залишків підозрілої продукції, з вживанням якої постраждалі пов'язували захворювання, остання відбиралась для лабораторного дослідження. За результатами досліджень у відібраних пробах продукції збудників ботулізму не виявлено.

Також, протягом 2023 року зареєстровано 8 випадків отруєнь грибами в Могилів-Подільському, Хмільницькому та Жмеринському районах, постраждало 8 осіб (в 2022 році зареєстровано у 19 осіб, які отруїлися грибами).

 

Записатись
Подати скаргу