Новини

26 Квітень 14:15
Профілактика отруєння нітратами
Профілактика отруєння нітратами

Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є перш за все азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи, використання побутових речовин, феєрверки і т. д.

Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт підлягає метаболізму з утворенням нітратів, нітрозоамінів і нітрозоамідів.

Нітрати викликають метглобінемію, нітрозоаміни і нітрозоаміди – онкологічні захворювання, вони руйнують нервову і серцево-судинну системи, впливають на розвиток ембріонів.

Джерелами попадання нітратів в організм людини є: 

  • овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп та інші);
  • м’ясні та рибні продукти (особливо у сирокопчених ковбасах);
  • сири (застосовують у виробництві); 
  • вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм, річок).

Рослини накопичуются нітрати в різній мірі, умовно їх можна розділити на декілька груп:

  • До високонітратних рослин (від 700 до 2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь; 
  • До середньо нітратних (від 180 до 700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, кольорова капуста, квасоля, огірки; 
  • До низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди. 

Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність нагромаджувати нітрати (морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряки сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томати "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж"). Доведено, що в залежності від сімейства рослин вміст нітратів коливається в десятки разів, а в залежності від сорту – у 2-3 рази. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша.

Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія.

Високонітратні продукти викликають при систематичному їх вживанні так звану безсимптомну метгемоглобінемію. Основні симптоми якої проявляються в наявності синюшністі обличчя, губ, видимих слизистих оболонок, головна біль, підвищене стомлення, пониження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.

Нітрати – це актуально-екологічна проблема. Накопичуючись у токсичних концентраціях у ґрунті рослинах, воді, харчових продуктах, вони є причиною як гострих, так і хронічних, дуже часто безсимптомних отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.

Перед вживанням високонітратної їжі (капусти, огірків на початку весни, ковбаси тощо) можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати в продукти декілька сот міліграмів на кілограм аскорбінової кислоти (2-3 драже вітаміну С), що в більшості випадків повністю запобігає утворенню N-нітрозодінетиламіну.

При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.

Гострі отруєння трапляються при вживанні води і продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів. Найбільш чутливі до надлишку нітратів діти перших місяців життя. Якщо мами вживають високонітратні овочі, нітрати потрапляють у грудне молоко. В організмі матері існує механізм захисту від нітратів, але можливості його обмежені. Протинітратний механізм у дитини формується тільки до одного року.

Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров’я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів. Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів. 

Шановні громадяни, Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає - не купуйте овочі, фрукти та баштанні культури в місцях стихійної торгівлі, на вулицях міста, дворах. При купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість. Перед вживанням фруктів та баштанних культур ретельно їх мийте.

 

Записатись
Подати скаргу