Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є перш за все азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи, використання побутових речовин, феєрверки і т. д.
Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт підлягає метаболізму з утворенням нітратів, нітрозоамінів і нітрозоамідів.
Нітрати викликають метглобінемію, нітрозоаміни і нітрозоаміди – онкологічні захворювання, вони руйнують нервову і серцево-судинну системи, впливають на розвиток ембріонів.
Джерелами попадання нітратів в організм людини є:
- овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп та інші);
- м’ясні та рибні продукти (особливо у сирокопчених ковбасах);
- сири (застосовують у виробництві);
- вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм, річок).
Рослини накопичуются нітрати в різній мірі, умовно їх можна розділити на декілька груп:
- До високонітратних рослин (від 700 до 2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь;
- До середньо нітратних (від 180 до 700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, кольорова капуста, квасоля, огірки;
- До низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди.
Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність нагромаджувати нітрати (морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряки сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томати "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж"). Доведено, що в залежності від сімейства рослин вміст нітратів коливається в десятки разів, а в залежності від сорту – у 2-3 рази. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша.
Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія.
Високонітратні продукти викликають при систематичному їх вживанні так звану безсимптомну метгемоглобінемію. Основні симптоми якої проявляються в наявності синюшністі обличчя, губ, видимих слизистих оболонок, головна біль, підвищене стомлення, пониження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.
Нітрати – це актуально-екологічна проблема. Накопичуючись у токсичних концентраціях у ґрунті рослинах, воді, харчових продуктах, вони є причиною як гострих, так і хронічних, дуже часто безсимптомних отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.
Перед вживанням високонітратної їжі (капусти, огірків на початку весни, ковбаси тощо) можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати в продукти декілька сот міліграмів на кілограм аскорбінової кислоти (2-3 драже вітаміну С), що в більшості випадків повністю запобігає утворенню N-нітрозодінетиламіну.
При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.
Гострі отруєння трапляються при вживанні води і продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів. Найбільш чутливі до надлишку нітратів діти перших місяців життя. Якщо мами вживають високонітратні овочі, нітрати потрапляють у грудне молоко. В організмі матері існує механізм захисту від нітратів, але можливості його обмежені. Протинітратний механізм у дитини формується тільки до одного року.
Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров’я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів. Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів.
Шановні громадяни, Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає - не купуйте овочі, фрукти та баштанні культури в місцях стихійної торгівлі, на вулицях міста, дворах. При купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість. Перед вживанням фруктів та баштанних культур ретельно їх мийте.