Новини

05 Липень 12:25
Поради паломникам та прочанам!
Поради паломникам та прочанам!

На офіційному сайті Вінницько-Тульчинської єпархії Православної церкви України повідомляють, що 11 липня 2019 року о 10:00 відбудеться хресна хода до місця явлення Божої Матері "Троєручниці", до джерела поблизу села Сиверинівка Жмеринського району, де люди бачили диво.

Враховуючи складну клімато-метеорологічну ситуацію, аномально підвищену денну температуру, можливість сильних опадів та тривалі піші переходи прочан під палючим сонцем, - для профілактики інфекційних та інших захворювань, пов’язаних з факторами навколишнього природного середовища, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби області радять:

При укусі кліща
Кліщ анестезує ранку слиною і присмоктується до шкіри. Навколо укусу з’являється почервоніння, але ранка не свербить.
Кліщі переносять небезпечні хвороби: бореліоз (хвороба Лайма), енцефаліт, туляремію, різні лихоманки.
Якщо кліщ присмоктався до вас, не намагайтеся його вирвати, а зверніться до лікаря. Якщо ж немає змоги звернутися до медиків - спробуйте витягти кліща самостійно: захопіть його пінцетом або ниткою та розхитуючи витягніть. Необхідно зробити це так, щоб його хоботок не залишився у ранці.
Від нападу кліщів необхідно дотримуватись правил індивідуального захисту: йдучи по лісу, триматися середини стежки; нічліг і відпочинок влаштовувати на відкритих полянах, вільних від кущів і травостою; відкриті частини тіла змащувати репелентами; оглядати одяг.

При укусі комара
Укуси комарів можуть спричинити запалення шкіри, сильно сверблячі набряки і почервоніння, інколи - папули.
З сімейства комарів найбільшу небезпеку для людини має комар роду Анофелес – самка, яка переносить збудників малярії.
Відкриті частини тіла для запобігання нападу комарів слід змащувати репелентами у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів.
При болючих укусах комарів використовують народні засоби: сік зеленої цибулі, біле молочко кульбаби, нашатирний спирт і воду в рівних частинах, компреси з тертої картоплі.

При укусі змій
У разі укусу змії потерпілому необхідно звернутись до лікаря, а якщо це неможливо, то уражену кінцівку опустити до низу.
Рану обробити йодом або спиртом і потерпілого направити до лікувально-профілактичного закладу. Добре на місце укусу поставити медичну банку, а якщо її немає, то звичайну банку або склянку (для відсмоктування отрути). Відсмоктувати отруту ротом неможна.

Небезпека від бродячих тварин
Уникайте контактів з бродячими тваринами, адже укуси цих тварин можуть стати причиною зараження на сказ чи іншу зоонозну інфекцію.
У випадку отримання укусів тварини, місце укусу негайно промийте водою (краще з мильним розчином), рану обробіть йодом та накладіть марлеву пов’язку, після чого зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу, а в подальшому – в травмпункт для вирішення питання отримання профілактичних щеплень проти сказу.

При контакті шкіри або слизових з борщівником
Борщівник Сосновського сягає заввишки 3 метрів, має велике перисте листя та порожнисте стебло до 10 сантиметрів. Росте переважно на добре зволожених грунтах, а це — береги річок, каналів, узбіччя доріг, занедбані пасовища, смітники.
Стебла, листя і квіти борщівника містять фуранокумарини, які різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Достатньо торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце — і опік вам гарантований. Реакція в результаті опіку починається не одразу, а через декілька годин: спочатку шкіра червоніє, потім виникає біль та набряк, з’являються пухирі. Опіки, отримані від цієї рослини, доволі глибокі, заживають повільно, залишають темні пігментні плями. Найсильніші опіки борщівник спричиняє при контакті з вологою шкірою в сонячні дні.
При ураженні великої ділянки тіла людину морозить, нудить, піднімається температура. Борщівник Сосновського викликає і алергічні реакції, у хворих на астму він може спровокувати напад задухи.
Якщо на шкіру потрапив сік борщівника, слід серветкою акуратно його увібрати й закрити уражене місце від світла щільною тканиною. Ушкоджене місце треба ретельно промити спиртом або водою з милом, не можна допускати контакту із сонячним світлом протягом декількох діб.

Яка вода безпечна?
Витрата води в організмі при великих фізичних навантаженнях, високій температурі і сухості навколишнього повітря досягає 3-5 літрів на добу. Правильно покривати цю витрату допомагає суворе дотримання водно-сольового режиму.
Приймати рідину під час походу рекомендується на привалах та при прийомі їжі, тільки у ці моменти можна пити до повного втамування спраги. На коротких привалах в жаркий час доби рекомендується прополіскувати рот і горло водою. Під час руху пити не можна. У разі спраги можна лише смоктати льодяники.
З міркувань безпеки здоров'я категорично забороняється вживати воду з відкритих водоймищ та джерел. Можна вживати воду з громадських та індивідуальних криниць в межах населених пунктів. Якщо на криниці є застереження "Вода не придатна для пиття", то таку воду пити не можна. Найбезпечніша для вживання бутильована негазована вода.
Для пиття води рекомендується використовувати індивідуальний або одноразовий посуд. У тривалих подорожах звичайну воду можна підкислювати вишневим, журавлинним, лимонним або іншим екстрактом (1-2 чайні ложки на флягу води). Відмінно вгамовує спрагу прохолодний чай, який збільшує слиновиділення і усуває сухість в роті.

Раціональне харчування під час подорожі
Не купуйте і не беріть в дорогу продукти харчування, придбані на стихійних ринках або з рук приватних осіб.
Не допускайте споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання.
Беріть в дорогу овочі та фрукти, добре вимиті в домашніх умовах.
У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби) та потребують охолодження при зберіганні.
Взяті продукти в дорогу бажано споживати одразу. Зберігання страв без холоду не має перевищувати 2 годин. Бажано брати нешвидкопсувні продукти (сухе печиво, горіхи, сухофрукти).
Не вживайте харчові продукти та напої, взяті в дорогу, при найменшій підозрі щодо їх якості.
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, придорожна зона тощо) уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском.
Не вживайте дикорослі гриби, ягоди, трави та невідомі рослини. При наявності дітей, ретельно слідкуйте, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невідомого походження.
Не беріть в дорогу консервовані продукти, оскільки через порушення умов консервування продуктів може виникнути таке захворювання, як ботулізм.
Перед кожним вживанням їжі дотримуйтесь правил особистої гігієни, при відсутності запасів води протирайте руки вологими серветками.

Якщо людина отримала тепловий (сонячний) удар
При перших ознаках теплового або сонячного удару слід перенести потерпілого у прохолодне місце, посадити, дати холодний напій, роздягнути, обтерти або облити холодною водою. Потім покласти на ділянку серця та голову холодні компреси.
 
Бажаємо міцного здоров’я та благодатної подорожі!

 

Записатись
Подати скаргу