Новини

19 Грудень 14:33
На Вінниччині обговорили забезпечення прав людей в рамках міжнародного проєкту "Україна-Молдова – шлях до Євросоюзу. Досвід Румунії"
На Вінниччині обговорили забезпечення прав людей в рамках міжнародного проєкту "Україна-Молдова – шлях до Євросоюзу. Досвід Румунії"

На Вінниччині державні службовці, в рамках міжнародного транскордонного проєкту "Україна-Молдова - шлях до Євросоюзу. Досвід Румунії", ознайомились з Румунською етнополітикою у сфері відносин з національними меншинами. У заході взяла участь начальник Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Юлія Білик.

Разом з Даніеллою Стенкулеску, директором Департаменту з доброчесності Примарії Бухаресту, учасники дізнались як захищають права національних меншин (яких в Румунії більше двадцяти), як розвиваються міжетнічні відносини між різними нацменшинами та що означає загальнодержавний День української мови в Румунії.

Сьогодні у відповідності до ст. 6 п.1 Конституції Румунії "держава визнає і гарантує представникам національних меншин право захищати, розвивати і самовиражати їхню етнічну, культурну, лінгвістичну та релігійну ідентичність". В той час як ст. 120 п.2 зазначає, що у територіально-адміністративних одиницях, де є значне представництво національних меншин, у відносинах з місцевими органами влади та самоврядування допускається використання мови меншин.

Румунське законодавство досягло суттєвого прогресу у частині забезпечення прав національних меншин, особливо це помітно у питаннях дотримання законодавства про захист прав людини.

Дуже сподіваємося, що і нам вдасться переймати та запроваджувати кращий досвід європейських держав.

 

Записатись
Подати скаргу