Новини

19 Грудень 16:52
На Вінниччині фахівці Держпродспоживслужби та керівники закладів громадського харчування обговорили заходи профілактики харчових отруєнь
На Вінниччині фахівці Держпродспоживслужби та керівники закладів громадського харчування обговорили заходи профілактики харчових отруєнь

18 грудня 2019 року Вінницьким міським управлінням ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області було проведено нараду-семінар з керівниками закладів громадського харчування м. Вінниця щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

На нараді виступила начальник Вінницького міського управління Ірина Односталко та головний спеціаліст Лариса Кульбака, які зазначили, що кількість спалахів гострих кишкових інфекцій та постраждалих при цьому людей в останні роки зростає. Тільки за 11 місяців поточного року на території Вінницької області зареєстровано вже 11 спалахів, в т.ч. 6 сальмонельозів (134 людини, в т.ч. 70 дітей).

У своїх виступах фахівці наголосили, що до ускладнення епідеміологічної ситуації може призвести нехтування дотриманням основних гігієнічних вимог та надали роз'яснення щодо їх усунення:

  1. необхідно дотримуватись правил транспортування та отримання сировини, адже від її якості залежить безпечність готових страв;
  2. зберігати сировину потрібно в належних умовах, що запобігають псуванню та забезпечують захист від будь-якого забруднення;
  3. під час приготування страв необхідно забезпечити захист продуктів харчування від забруднення на всіх стадіях виробництва шляхом дотримання принципу поточності виробничого процесу;
  4. важливо дотримуватись правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук;
  5. не менш важливим є дотримання правил миття посуду, розробного інвентаря та обладнання;
  6. обов'язково необхідно забезпечити проведення поточного та генерального прибирання (застосовувати можна лише ті деззасоби, що пройшли державну реєстрацію в Україні, адже під час проведення державної реєстрації затверджується інструкція із застосування;
  7. в жодному разі не допускати до роботи на харчоблоках, навіть на випробувальний термін, осіб, що не пройшли обов’язковий медичний огляд.

Також, під час наради керівникам закладів громадського харчування було наголошено на відповідальному ставленні до питання забезпечення дотримання зазначених вимог у їхніх закладах. Мінімальний штраф за порушення законодавства у сфері обігу харчових продуктів становить 5 мінімальних зарплат, більше 20 000 грн.

Всім запрошеним були вручені пам’ятки про основні вимоги щодо зберігання, виробництва та обігу харчових продуктів. 

 

Записатись
Подати скаргу