Новини

01 Травень 10:20
Лічильники водопостачання: придбання та встановлення!
Лічильники водопостачання: придбання та встановлення!

1. Будинкові лічильники холодної води

У багатоквартирних будинках можуть бути встановлені будинкові лічильники гарячої води. Загальнобудинкові лічильники холодної води підлягають періодичній повірці. Роботи виконуються за рахунок виконавця. Періодична повірка засобів обліку води проводиться у строк, що не перевищує одного місяця, за цей час споживач сплачує послугу згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці.

2. Встановлення квартирних лічильників води

2.1. Що важливо знати споживачу перед купівлею лічильника?

Засоби вимірювальної техніки, призначені для серійного виробництва в Україні або для ввезення на територію України партіями, підлягають державним приймальним та контрольним випробуванням з метою затвердження типів цих засобів або контролю їх відповідності затвердженим типам і обов'язковим вимогам нормативних документів з метрології. Затверджені типи засобів вимірювальної техніки заносяться до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки України. Отже, купуючи лічильник в спеціалізованому магазині, необхідно пам'ятати:

  • обов'язкова наявність технічного паспорту приладу обліку, паспорті має бути вказано тип приладу, діаметр приладу, заводський номер, дата продажу, дата повірки лічильника;
  • обов'язково необхідно перевірити комплектацію приладу обліку відповідно до технічного паспорту, продавати засоби вимірювальної техніки, термін повірки яких перевищив половину міжповірочного інтервалу, в Україні заборонено, також не рекомендуємо купувати лічильники "з рук".

Перелік типів квартирних приладів обліку води (діаметр - 15мм), які занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки та можуть бути встановлені в багатоквартирних будинках споживачами (станом на 01.01.2014).

2.2. За чий рахунок встановлюються квартирні лічильники води?

У пункті 9 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630 вказано: у квартирі (будинку садибного типу) роботи з встановлення приладів обліку води проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.

2.3. Як правильно зняти показники лічильника?

Для цього потрібно записати цифри до коми чорного кольору, що показують кількість води, яку ви використали, в кубічних метрах (м³). Залежно від типу лічильника, відліковий механізм може мати чотири або п'ять цифр до коми. Не звертайте уваги на червоні цифри – це літри, для зняття показів вони не потрібні, адже розрахунок ведеться за спожиті кубометри води.

2.4. Чи обов'язково потрібно опломбовувати квартирні прилади обліку?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630 "Про затвердження Правил надання населенню послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" квартирні засоби обліку беруться виконавцем на комерційний облік.

Для встановлення на комерційний облік квартирного лічильника холодної води мешканцям квартир, які встановили прилад обліку, необхідно звернутись із заявою до виконавця послуг з водопостачання та водовідведення, що обслуговує їхній будинок.

Представник виконавця послуг проводить опломбування зі складанням відповідного акту згідно зі встановленим зразком, при цьому необхідно надати свідоцтво про повірку або паспорт на лічильник.

Відповідно до пп.9 п. 32 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630 виконавець зобов'язаний забезпечити за заявою споживача постановку квартирного приладу обліку на абонентський облік у тижневий термін з дати подання такої заяви.

 

Записатись
Подати скаргу