Новини

20 Липень 11:58
Корисні поради для господарів: захищаємо рослину від слимаків
Корисні поради для господарів: захищаємо рослину від слимаків

Через затяжні дощі, хмарну погоду та високу вологість на сільськогосподарських угіддях збільшилась кількість слимаків, зокрема рудого іспанського (Arion lusitanicus Mabille або Arion vulgaris Moquin-Tandon). Слимаки – гермафродити, кожна особина може відкласти за сезон до 400 яєць.

Шкідники ведуть переважно нічний спосіб життя - вдень ховаються під рослинами (у верхньому шарі ґрунту), де під'їдають коріння, а вночі вибираються зі своїх сховищ та пошкоджують рослини, грубо виїдаючи дірки в листі та ягодах та часто знищуючи всю рослину. На присутність цього шкідника вказує блискуча слизова доріжка, яку залишає слимак, переміщуючись.

Окрім того, пошкоджуючи рослини, слимаки сприяють виникненню сірої гнилі суниці, несправжньої борошнистої роси гороху тощо. Це відбувається, оскільки шкідники переносять спори грибів, які і є збудниками хвороб. Пошкодження, завдані слимаками, – це відкриті ворота для проникнення грибної та іншої інфекції.

Повністю знищити слимаків складно, але суттєво обмежити чисельність цілком можливо. Найкращий час для боротьби – від травня до серпня.

Рудий іспанський слимак переноситься з регіону в регіон із саджанцями рослин для ландшафтного дизайну. Щоб слимак з'явився на подвір'ї, достатньо всього кілька його яєць.

Якщо на вашій або сусідній ділянці виявлено рудого іспанського слимака, потрібно негайно розпочинати боротьбу. На ранній етапах інвазії, поки шкідників ще мало, це цілком реально. Радимо максимально очистити ділянку від будівельних матеріалів, куп сміття, інших схованок для слимаків та їхніх яєць. Саме там для них є всі умови: темрява та вологість. Наступними кроками є: відловлювання слимаків за допомогою пасток; збирання вручну та залучення свійської птиці; регулярне знищення бур'янів на посівах, особливо тих, які належать до харчової ланки слимаків. Завершальним кроком стане перекопування верхнього шару компостних куп у період холодів, в листопаді - грудні. Холод шкідливий для слимаків та відкладених ними яєць.

Також у вирішенні проблеми допоможуть жуки туруни та стафіліни, яких відловлюють у лісі за допомогою пивних пасток та випускають на ділянці чи подвір'ї. Ентомофаги харчуються слимаками та їхніми яйцями.

Що стосується хімічного методу боротьби, то на даний час в "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" зареєстрований системний протруйник контактно-кишкової дії на основі діючої речовини імідаклоприд, основний спосіб внесення якого – обробка насіння, бульб, саджанців, розсади перед посівом або посадкою.

Проте всі ці заходи треба проводити одночасно з сусідами та всією громадою, інакше ефект буде тимчасовим, а боротьба зі шкідником нескінченною.

Попереджаємо, шкідники переносять багато збудників, зокрема, кишкової інфекції. Овочі, на яких повзали слимаки, необхідно варити чи бланшувати.

 

Записатись
Подати скаргу