Новини

31 Березень 12:06
Хвороба брудних рук – це що?
Хвороба брудних рук – це що?

Серед загальної захворюваності вірусними гепатитами в Україні найбільшу питому вагу має гепатит А.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

Широке розповсюдження вірусу відбувається в місцях з низьким рівнем санітарії та особистої гігієни. Тому, мандруючи в екзотичні країни з високим рівнем захворюваності на гепатит А (Індія, Єгипет, Туніс, Туреччина, деякі країни Південної Америки і Карибського басейну), будьте насторожі!

На вірусний гепатит А частіше хворіють молоді люди. Іноді ця хвороба протікає у вигляді епідемічних спалахів в колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Інкубаційний період становить 15-30 днів. Тривалість переджовтяничного періоду складає 5-7 днів. Він може протікати у вигляді грипоподібного, диспепсичного, астено-вегетативного і змішаного варіантів. Наприкінці перед-жовтяничного періоду сеча стає темною, а кал знебарвлюється. Збільшується печінка і селезінка. Жовтяничний період гепатиту А починається пожовтінням слизових оболонок ротоглотки, склер, а потім і шкіри. З появою жовтяниці самопочуття поліпшується. У більшості випадків хвороба починанається гостро, з підвищення температури тіла до 38,5 С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребір’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливий свербіж шкіри.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.

Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. 

Управління Держпродспоживслужби міста Вінниці попереджає: щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

  • Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання. Якщо вода з невідомого джерела, то для пиття та миття посуду використовувати лише перекип’ячену (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
  • На відпочинку на лоні природи для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

Не займатесь самолікуванням. При появі перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря. 

Слід відмітити, що існує вакцина, яка забезпечує довготривалий захист від вірусного гепатиту А. Щеплення від гепатиту А показані дітям і дорослим, які раніше не хворіли на гепатит А, а також людям з підвищеним ризиком інфікування. До числа осіб, яким рекомендовані щеплення відносяться особи з хронічними ураженнями печінки; особи з порушеним процесом згортання крові,які отримують препарати крові; персонал установ громадського харчування та підприємств харчової промисловості, який бере участь у приготуванні (виробництві), транспортуванні та реалізації продуктів харчування; військовослужбовці, співробітники МВС та МНС України; персонал з обслуговування водоочисних споруд, водопровідних мереж, з обслуговування каналізаційних систем та каналізаційних очисних споруд; особи, які беруть участь у миротворчих заходах, наданні гуманітарної допомоги тощо; особи, які вживають наркотичні речовини внутрішньовенно; ВІЛ-інфіковані; особи, що проживають в ендемічних регіонах щодо гепатиту А; мандрівники, які подорожують у країни з високим рівнем захворюваності на гепатит А; особи, які спілкувалися з хворим на гепатит в осередках інфекції; особи, які працюють з інфікованими вірусом гепатиту А тваринами в науково-дослідних лабораторіях.

Тож будьте пильними та, відповідно, здоровими!

 

Записатись
Подати скаргу