Новини

12 Квітень 11:12
Ензоотичний енцефаломієліт свиней або хвороба Тешена
Ензоотичний енцефаломієліт свиней або хвороба Тешена

Хвороба Тешена - це інфекційне контагіозне захворювання, яке спричиняється РНК-геномним вірусом і характеризується гострим перебігом з ураженням центральної нервової системи й супроводжується розладом координації рухів, судорожним скороченням різних м'язів тулуба, гіперестезією, прогресуючими парезами та паралічами кінцівок.

До вірусу сприятливі домашні та дикі свині, переважно, віком від 2 до 10 місяців.

Інкубаційний період захворювання триває 9-14 діб, інколи - до 60 діб.

 

 

Перебіг хвороби може бути блискавичний, гострий, підгострий і хронічний:

  • при блискавичному перебігу швидко розвиваються енцефаліт та загальний параліч, через 48 годин настає смерть;
  • гострий перебіг трапляється частіше: рух стає ускладненим, хворі свині лежать або стоять на колінах; спостерігаються гіперестезія шкіри, судорожне скорочення різних груп м'язів, скреготання зубами, блювання, слинотеча, афонія; наприкінці 2-4 дня температура знижується й виникають паралічі кінцівок або нижньої щелепи та язика; летальність досягає 90 %;
  • при підгострій формі нервові явища виражені не дуже різко, хвороба триває 6-10 діб, частина тварин видужує;
  • хронічний перебіг триває кілька тижнів: свині довго лежать та невпевнено пересуваються; у деяких хварин розвиваються паралічі кінцівок; помирають тварини від пневмонії та атрофії м'язів.

Суттєві патолого-анатомічні зміни виявляють тільки у центральній нервовій системі. Вони характеризуються гіперемією мозкових оболонок, їхньою серозною інфільтрацією, набряком м’якої мозкової оболонки і сірої речовини мозку, переповненням судинних сплетінь, гіперемією слизової оболонки носа й придаткових порожнин. Часто спостерігаються зміни, характерні для інших хвороб: бронхіт, набряк легень, пневмонія, катаральне або геморагічне запалення слизової оболонки шлунка і кишечнику, збільшення селезінки та пе­чінки, крововиливи, переповнення сечового міхура.

Діагноз ставлять на основі епізоотологічних, клінічних та патолого-анатомічних даних з урахуванням результатів лабораторних досліджень. При встановленні діагнозу, слід виключити хворобу Ауєски, сказ, класичну чуму свиней, лістеріоз, а також отруєння, у тому числі кухонною сіллю, соланіном.

Оскільки на сьогодні лікування хвороби Тешена не розроблене, фахівці рекомендують основну увагу приділяти профілактиці і, зокрема, вакцинації. Вакцинацію проводять у вже з двох місяців і через три місяці тварину ревакцинують. Свиноматки прищеплюються на будь-якому терміні, однак за 21 добу до опоросу вакцинацію робити не рекомендовано.

 

Записатись
Подати скаргу