Новини

26 Квітень 14:53
Дотримання вимог законодавства при формуванні цін на основні продовольчі товари
Дотримання вимог законодавства при формуванні цін на основні продовольчі товари

Наразі в Україні продовжує діяти низка постанов Кабінету Міністрів України щодо державного регулювання цін на окремі продовольчі товари шляхом декларування зміни роздрібних цін та граничного рівня торгівельної надбавки.

Зокрема, постановою Уряду від 20 квітня 2020 року №341 (зі змінами та доповненнями) затверджено Перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість (далі - Перелік) та Порядок декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - Порядок).

Згідно із постановою до Переліку включено окремі продовольчі товари, а саме: цукор-пісок, крупа гречана, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), хліб житньо-пшеничний та батон, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), масло вершкове жирністю 72,5%, олія соняшникова, вода мінеральна негазована.

Відповідно до Порядку, у разі збільшення роздрібної ціни більш ніж на 5% порівняно із роздрібною ціною станом на момент набрання чинності постанов Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року №341 та від 30 грудня 2021 року №1432 або з попередньо задекларованою роздрібною ціною (крім випадків збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни), при реалізації згаданих продовольчих товарів суб'єкт господарювання зобов'язаний задекларувати зміну роздрібної ціни на сайті Держпродспоживслужби.

Водночас суб'єкт господарювання повинен дотримуватися вимог пункту 41.12 постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами та доповненнями). Зокрема, відповідно до постанови Уряду від 09 грудня 2020 року №1236 граничний рівень торгівельної надбавки не повинен перевищувати 10% від оптово-відпускної ціни на хліб житньо-пшеничний та батон, борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову рафіновану, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу, четвертину тушки курячої) з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування та інших, пов'язаних з реалізацією кінцевому споживачу.

Зважаючи на викладене, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області просить споживачів письмово інформувати про необґрунтоване підвищення цін на згадані продовольчі товари.

У зверненні необхідно зазначати найменування суб'єкта господарювання (фізична особа-підприємець, товариство з обмеженою відповідальністю, підприємство тощо), його фактичне місцезнаходження (адресу) та надати копії підтверджуючих документів (за наявності). Звернення може бути надіслане на електронну пошту info@vingudpss.gov.ua або надане особисто за адресою: вул. Праведників світу, 19, м. Вінниця).

 

 

 

 

Записатись
Подати скаргу